Sobota 05. 10. 2024 16:20:46 | Meniny má Viera

Ministerstvo chce zjednodušiť registráciu vozidiel jednorazovými tabuľkami: Kontrola originality pri vývoze by mohla byť minulosťou

Ministerstvo vnútra navrhuje zjednodušiť podmienky pre evidenciu motorových vozidiel zavedením jednorazových tabuliek so špeciálnym evidenčným číslom. Tento krok má uľahčiť proces registrácie nových a dovezených vozidiel pre podnikateľov aj verejnosť. Návrh novely zákona o cestnej premávke, ktorý schválila vláda, ešte musí prejsť parlamentom.

Juliana Krčulová|5. október 2024|14:00:06

Ilustračné foto. Zdroj: pexels.com

Súvisiaci článok
Ministerstvo vyvrátilo zmeny v označovaní zimných pneumatík: M+S stále platí
Čítajte viac >

Jednorazové tabuľky by mohli uľahčiť registráciu nových a dovezených vozidiel

Podmienky pre evidenciu motorových vozidiel pre podnikateľov aj verejnosť by sa mali zjednodušiť. Ministerstvo vnútra navrhlo zavedenie jednorazových tabuliek so špeciálnym evidenčným číslom obsahujúcim písmená C a M, využívaných pri kúpe nových či dovezených vozidiel. Tabuľky s písmenom C by mali po novom vydávať výhradne okresné úrady. Tento návrh novely zákona o cestnej premávke schválila vláda Slovenskej republiky na svojom rokovaní v stredu 2. októbra, no ešte musí prejsť parlamentom.

„V súčasnosti dopravné inšpektoráty zapožičiavajú predajcom nových vozidiel plechové tabuľky so zvláštnym evidenčným číslom obsahujúcim písmeno M, ktorí ich následne zapožičiavajú vlastníkom novozakúpených vozidiel. Skúsenosti z praktickej aplikácie poukazujú na to, že je v mnohých prípadoch problematické zo strany zákazníkov tieto tabuľky vrátiť späť predajcovi,“ odôvodnil rezort vnútra.

ezgif.com-webp-to-jpg-converter (2).jpg Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Vlastníci vozidiel by po novom už nemuseli vracať jednorazové tabuľky s vyznačenou dobou platnosti. Zároveň by zostala možnosť prideľovania „plechových“ tabuliek so špeciálnym evidenčným číslom pre subjekty, ktoré predávajú najmä úžitkové vozidlá a môžu k nim mať vydané napríklad mýtne jednotky. Novela zákona tiež reagovala na neoprávnené používanie tabuliek so špeciálnym evidenčným číslom obsahujúcim písmeno C, často pri dovoze vozidiel zakúpených v zahraničí.

Poplatok za jednorazovú tabuľku by podľa dostupných informácií mal byť päť eur za kus, pričom tabuľky budú vyrobené zo syntetického polyesteru, ktorý vyzerá ako tvrdený papier, ale je odolný voči poveternostným vplyvom a roztrhnutiu. Predajcovia nových vozidiel ich majú vydávať vlastníkom po zakúpení vozidla na obdobie 30 dní, kým si vozidlá riadne nezaevidujú. Očakáva sa, že ročne sa vydá približne 100-tisíc párov jednorazových tabuliek so zvláštnym evidenčným číslom obsahujúcim písmeno M a 60-tisíc až 80-tisíc párov tabuliek s písmenom C.

vyroba-spz-ecv-bystrica-11-.jpg Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Novela má taktiež umožniť registráciu nových a individuálne dovezených vozidiel na akomkoľvek dopravnom inšpektoráte a poskytovanie elektronických služieb pri evidencii vozidiel, bez ohľadu na to, či už bolo vydané osvedčenie o evidencii časť I, alebo nie.

Pre subjekty vyvážajúce vozidlá do zahraničia sa plánuje zavedenie novej elektronickej služby, ktorá odstráni potrebu osobnej návštevy pracovníkov autobazárov na dopravných inšpektorátoch. Ministerstvo tiež uviedlo, že v rámci zlepšovania podmienok pre podnikateľov a občanov sa zruší povinnosť vykonávať kontroly originality vozidiel pred ich vývozom do zahraničia.

„Ministerstvo vnútra pristúpilo aj k potrebnej úprave pravidiel pri vytváraní vlastných evidenčných čísel s cieľom eliminovať hanlivé a vulgárne výrazy. Zakázaná bude kombinácia písmen a číslic vytvárajúca alebo evokujúca takéto výrazy, a to aj v cudzom jazyku. Rovnako texty propagujúce hnutia potláčajúce práva a slobody občanov či rôzne formy nenávisti a neznášanlivosti. Okrem iného bude výslovne zakázané používanie evidenčných čísiel začínajúcich na písmená SS,“ priblížil rezort vnútra v tlačovej správe a dodal, že navrhovaná novela by mala zrušiť tiež možnosť vydávať „podsvietené“ tabuľky zo zmesi polykarbonátu a polyesteru vyžarujúce svetlo pri zapnutom osvetlení.


Súvisiaci článok
Prezident odobril zákon o hasičoch. Príslušníci zborov si prilepšia v segmente rovnošiat
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť