Sobota 05. 10. 2024 12:05:15 | Meniny má Viera

Autori si prebrali ceny SOZA za rok 2023. Medzi držiteľmi je aj úspešná speváčka Zuzana Smatanová

Slovenskej hudbe, jej autorom a interpretom patrili vo štvrtok večer 3. októbra priestory bratislavského Mestského divadla P. O. Hviezdoslava. Slovenský ochranný zväz autorský počas galavečera odovzdával umelcom v 28. ročníku honorárne a štatistické ceny za rok 2023.

TASR|4. október 2024|18:00:05

Zdroj: Koláž Žilina SP21/TASR/Jakub Kotian a Martin Baumann

Súvisiaci článok
Vzdelávacia akcia na Sliačskych travertínoch: Pridajte sa k hrabaniu pokosenej trstiny
Čítajte viac >

Najhranejšou skladbou za rok 2023 sú Pomaranče z Kuby skupiny Hex z desiateho radového albumu Kde je tu láska?, ktorý vyšiel v apríli 2023. Získali zaň aj ocenenie Krištáľové krídlo a cenu Anděl Českej akadémie populárnej hudby za najlepší slovenský album. Sošku Eurydiky od sochárky Jany Brisudovej za kapelu prevzal Martin Fefe Žúži.

Screen Shot 10-04-24 at 10.19 AM.JPG Zdroj: TASR/Martin Baumann

Najhranejšia skladba online je Zatancuj si so mnou speváka a autora Adama Ďuricu. Prvenstvo v kategórii skladateľ najhranejších hudobných diel získal trinásty raz po sebe Ivan Tásler, líder skupiny IMT Smile a počet všetkých ocenení zvýšil na osemnásť. Najúspešnejším textárom je Vladimír Krausz, je to jeho šieste ocenenie po sebe. Najúspešnejším autorom v online je Kali, vlastným menom Koloman Magyari. Najúspešnejší mladý autor v kategórii pre autorov do 25 rokov je The Curly Simon, aka Simon Štubniak. V júni 2023 vydal album Zvláštny svet.

Cenu najúspešnejší hudobný nosič si odnáša Zuzana Smatanová za siedmy štúdiový album Rozprávač, ktorý vydala v októbri 2023.

Tento album získal aj nomináciu Českej hudobnej akadémie na cenu Anděl 2023 za najlepší slovenský album. Za rok 2023 bola Zuzana nominovaná aj na ocenenie Krištáľové krídlo v kategórii populárna hudba.

Screen Shot 10-04-24 at 10.20 AM.JPG Zuzana Smatanová. Zdroj: TASR

Slovenský ochranný zväz autorský udelil aj štyri honorárne ceny. Veľká cena za celoživotné dielo sa udeľuje žijúcemu autorovi, ktorý sa svojou tvorbou významnou mierou pričinil o rozvoj slovenskej hudobnej kultúry. Za rok 2023 ju získali spevák, skladateľ a hudobník Janko Lehotský a skladateľ, aranžér a dirigent dychovej hudby Ikov Kopáčik.

Zápis do Zlatej knihy Slovenského ochranného zväzu autorského sa udeľuje už nežijúcim autorom, ktorí sa významnou mierou zaslúžili o rozvoj slovenskej hudby. Za rok 2023 budú do Zlatej knihy zapísaní skladateľ a dirigent Ladislav Holoubek (1913 – 1994) a spevák, skladateľ aj hudobník, člen skupiny Elán Vašo Patejdl (1954 - 2023).


Súvisiaci článok
Rodičovské triky na prežitie jesene s batoľatami: Čo robiť v prípade nepriaznivého počasia?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť