Sobota 05. 10. 2024 14:17:06 | Meniny má Viera

Cestovný ruch v Tvrdošíne nechce zaostávať. Cyklochodník Oravice technicky obohatia za viac ako 78-tisíc eur

Ani cestovný ruch na Orave nebude za zvyškom sveta technologicky meškať. Cyklisti v Tvrdošíne na cyklochodníku Oravice získajú dôležité vylepšenia, ktoré dodajú dostatočnú dávku bezpečnosti a technologickej modernizácie celému tomuto objektu. Ide o investíciu do osvetlenia a ďalších vymožeností.

Michal Szentivanyi|5. október 2024|12:00:05

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com a tvrdosin.sk

Súvisiaci článok
Žilinský kraj ponúka turistom doslova raj. Čísla hovoria za všetko, je druhým najnavštevovanejším
Čítajte viac >

Detaily boli odhalené v najnovšom vydaní mestských novín Tvrdošín. Pre miestnych je viac ako jasné, že Oravice sú neodmysliteľnou súčasťou rozvíjajúceho sa mesta. Dôležitú úlohu tu však hrá aj cestovný ruch a vytváranie podmienok pre jeho ďalšie zabezpečenie, či rozvoj. Aj preto sa do priorít vedenia mesta zapísalo budovanie siete cyklochodníkov.

Viacerých vášnivých cyklistov však poteší to, že v týchto dňoch bola podpísaná zmluva o poskytnutí dotácie na cyklochodník, ktorý vedie súbežne s riekou Oravica. Vybudovaný bol ešte v roku 2010.

Trasa prepája už existujúce trasy s poľskými susedmi

Najnovší projekt sa bude sústrediť na technologické novinky a bude realizovaný z programu Interreg PL-SK 2020-2027 so zámerom skvalitnenia služieb v tejto časti územia. Pristúpi sa tak k modernizácii existujúceho, približne 3,5-kilometrového cyklochodníka, ktorý sieťuje a prepája už existujúce cyklotrasy aj s poľským regiónom.

Screen Shot 10-02-24 at 04.07 PM.JPG Vizualizácia osvetlenia s mobiliárom. Zdroj: tvrdosin.sk

Na aké novinky sa možno tešiť?

Podľa novín Tvrdošín pôjde hlavne o realizáciu eko prvkov. Sú to predovšetkým osvetlenia, ktoré budú dobíjané cez slnečnú energiu. Na trase pribudnú nové objekty drobnej architektúry ako lavičky, sedenia, odpadové koše, stojany pre bicykle.

Na trase bude tiež umiestnená nabíjačka na elektrobicykle, či informačné tabule označené QR kódmi. Cez tieto aplikácie sa turista dozvie o možnostiach využitia ďalších cyklotrás s prepojením na Poľsko, či región Oravy. Podpísaním zmluvy o poskytnutí dotácie so spolufinancovaním mesta vo výške 78 341,52 eurazačína proces verejného obstarávania spolu s procesom realizácie. Ukončený by mal byť do konca augusta 2025.


Súvisiaci článok
Čerstvá podoba cyklomagistrály v Rajeckej doline. Na projekt pôjde približne 16 až 18 miliónov eur (VIDEO)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť