Sobota 05. 10. 2024 14:27:02 | Meniny má Viera

Ministerstvo vyvrátilo zmeny v označovaní zimných pneumatík: M+S stále platí

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky vyvrátilo informácie o povinnosti používať zimné pneumatiky so symbolom snehovej vločky a horského masívu od októbra 2024. Na Slovensku zostávajú pravidlá o používaní zimných pneumatík nezmenené, čo znamená, že pneumatiky s označením M+S sú naďalej akceptované.

Juliana Krčulová|2. október 2024|12:00:08

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/Hoaxy a podvody a freepik.com

Súvisiaci článok
M+S už nestačí: Od októbra 2024 musia zimné pneumatiky spĺňať nové normy
Čítajte viac >

Slovensko neplánuje meniť legislatívu o zimných pneumatikách od októbra 2024

V našom predchádzajúcom článku sme vás informovali, odvolávajúc sa na portál TopSpeed.sk, že od októbra 2024 budú musieť zimné pneumatiky povinne niesť symbol snehovej vločky a horského masívu, pričom doterajšie označenie M+S už nebude postačovať. Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky však túto informáciu vyvrátilo s tým, že od 1. októbra 2024 zostáva na Slovensku všetko po starom a pravidlá o používaní zimných pneumatík sa nemenia.

„Slovenská legislatíva umožňuje vodičom v zimnom období používať: pneumatiky na jazdu na snehu označené horským symbolom (horský štít so snehovou vločkou alebo snehová vločka v horskom štíte s tromi vrcholmi), alebo pneumatiky s označením M+S, M.S alebo M&S,“ uviedlo Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky.

„Predpisy o typovom schvaľovaní vozidiel a ich systémov, komponentov alebo samostatných technických jednotiek stanovujú v prípade sprísnenia technických požiadaviek termín, od kedy výrobcovia musia plniť nové technické požiadavky a zároveň stanovujú, do kedy je možné tieto výrobky v prípade neplnenia nových technických požiadaviek uvádzať na trh,“ priblížil Ľubomír Moravčík, riaditeľ štátneho dopravného úradu.

Ako doplnil, „tieto termíny nemajú nič spoločné s používaním vozidiel a ich systémov, komponentov alebo samostatných technických jednotiek pokiaľ boli výrobcom uvedené na trh v správnom termíne.“

4401.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Portál Topspeed.sk vo svojom doplňujúcom článku k tejto tematike informoval, že: „zatiaľ čo v mnohých krajinách EÚ od októbra 2024 dlhodobo pripravovaná zmena začala platiť úpravou aj národných zákonov, na Slovensku ostávajú veci po starom. Zákon o cestnej premávke 8/2009 pre tento účel v NRSR nemenili. Národné zákony, nariadenia a vyhlášky sú nadradené medzinárodným právnym úpravám.“ Z toho vyplýva, že pre zimné prezúvanie platia rovnaké legislatívne požiadavky ako doposiaľ.

Ak máte pneumatiky bez symbolu snehovej vločky, nemusíte sa obávať pokuty ani právnych problémov pri poistnej udalosti alebo nehode. Pneumatiky označené M+S stále vyhovujú zákonom stanoveným štandardom. Horský symbol so snehovou vločkou 3PMSF nie je povinný.

A kedy by mali vodiči prezúvať na zimné pneumatiky? „Nie je vhodné čakať až na prvý sneh. Najlepším pravidlom je držať sa teploty 7 °C. Keď teploty, najmä v noci, klesnú pod túto hranicu, je čas na prezutie. Okrem toho je dôležité pripomenúť, že zákon na Slovensku stanovuje minimálnu hĺbku dezénu pre zimné pneumatiky 3 mm, aby sa zabezpečila maximálna bezpečnosť,“ uviedol odborník zo spoločnosti Continental.


Súvisiaci článok
Oheň zničil rodinný dom a drevenicu v Krásne nad Kysucou: Škodu vyčíslili na 150-tisíc eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť