Sobota 05. 10. 2024 14:02:15 | Meniny má Viera

Konzervatórium Žilina ožíva v novej podobe. Takto vyzerá tesne pred odovzdaním študentom

Termín podľa všetkého stihnú. Reč je o rozsiahlej rekonštrukcii Konzervatória Žilina. Tá stála nemalé finančné prostriedky, no úžitok z nových priestorov určite nájdu samotní študenti a aj učitelia. Jesenná obhliadka vynovených priestorov ukázala značný pokrok v stavebných prácach.

Michal Szentivanyi|1. október 2024|16:30:00

Zdroj: Koláž Žilina SP21

Súvisiaci článok
Práce na rekonštrukcii budovy konzervatória v Žiline pokračujú. S prestavbou chcú finišovať na jeseň (VIDEO+FOTO)
Čítajte viac >

Kompetentní z vedenia stavby, no aj zo Žilinského samosprávneho kraja, predbežne očakávali sľubovaný výsledok rekonštrukcie na jeseň 2024. Tieto závery si sľubovali ešte z aprílovej návštevy, kedy stále prebiehala hrubá prestavba objektu. Jej výsledky sa už v týchto dňoch ukazujú naplno a vynovené priestory dýchajú modernou atmosférou, v ktorej sa budú určite dobre cítiť študenti, ale aj učiteľský zbor.

20241001_074624_1600x1200.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Cenu rekonštrukcie zrejme ešte zvýši renovácia strechy

Cena kompletnej stavby mala pôvodne predstavovať sumu 2,7 milióna eur. S rekonštrukciou sa začalo takto pred rokom - 1. októbra 2023. Zmien sa ale zrejme dotkne aj finálna cena rekonštrukcie. Muselo sa pristúpiť k renovácii zatekajúcej strechy. „Navrhol som, aby sa táto budova, keďže strecha dlhodobo zatekala, nadstavila a tým vznikne nová strecha a tiež nové priestory pre našich študentov s tým, že nemusíme mať tri budovy, ale len dve," povedal riaditeľ Konzervatória Žilina, Milan Oravec.

Ten plánuje budovu „naplniť" študentami hneď vo chvíli, keď bude skolaudovaná. „Skôr to nemôže byť. Ešte v období tesne pred kolaudáciou sem však môžeme nasťahovať niektoré veci. To preto, aby sa vyučovací proces nezabrzdil na niekoľko týždňov. Celkový počet študentov aj s mimoriadnymi žiakmi je 208," dodal Oravec.

Screen Shot 10-01-24 at 11.15 AM.JPG Zdroj: zilina.sp21.sk

Župa je spokojná

Na stav budovy tesne pred jej odovzdaním sa prišla pozrieť aj župa v podobe predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja, Eriky Jurinovej. „Z môjho pohľadu je to veľmi dobre. 14 mesiacov uplynulo a to odovzdanie sa nezadržateľne blíži v termíne, aký predtým uviedla aj samotná firma. Tešíme sa, že bude k dispozícii takmer nová budova, ktorá bude slúžiť budúcim umelcom," povedala Jurinová.

20241001_082930_1600x1200.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Zmluva na prestavbu bola podľa Jurinovej aj v rámci ďalších dodatkov podpísaná na finálnu investíciu vo výške 2,8 milióna eur. „Prebehla kompletná rekonštrukcia budovy. Teda všetky rozvody, výplne, stierky, steny, kúrenie, osvetlenie, zostali pôvodné drevené prvky. V niektorých častiach aj pôvodné podlahy a schodnice z mramoru. Nadstavené a dostavané plochy sa týmto pôvodným materiálom prispôsobovali," popísala predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja.


Súvisiaci článok
Nová ekologická kapitola Žiliny. Triedenie je nevyhnutné, radnica chce občanov motivovať
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť