Sobota 05. 10. 2024 11:42:13 | Meniny má Viera

Teplárenský holding rozbieha prvú fázu dekarbonizácie. Chcú skoncovať s hnedým uhlím

MH Teplárenský holding začal vo svojom žilinskom závode s inštaláciou dvoch vysokoúčinných kogeneračných zdrojov na výrobu tepla a elektrickej energie zo zemného plynu.

TASR|1. október 2024|16:00:02

Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Súvisiaci článok
Nová ekologická kapitola Žiliny. Triedenie je nevyhnutné, radnica chce občanov motivovať
Čítajte viac >

Ako Tlačovú agentúru Slovenskej republiky informovala manažérka marketingu a komunikácie MH Teplárenský holding Andrea Devánová, ide o prvú fázu dekarbonizačného projektu, ktorého cieľom je postupný odchod od používania hnedého uhlia v závode MH Teplárenský holding Žilina.

„Inštaláciou a optimálnou prevádzkou vysokoúčinných kogeneračných zdrojov, využívajúcich menej emisný zemný plyn, pri rovnakej dodávke tepla dôjde k zníženiu spotreby uhlia asi o 26-tisíc ton za rok a emisií oxidu uhličitého o približne 12-tisíc ton za rok," priblížila Devánová.

Doplnila, že plynové motory nových kogeneračných jednotiek Bergen Engines budú mať tepelný výkon okolo 18 megawattov a elektrický výkon 19 megawattov. Skúšobná prevádzka novej technológie sa predpokladá na jeseň roka 2025.

4-6eb8af8d176b2a6db3c35575467b4e8f46039893.jpg Ilustračné foto. Zdroj: TASR/František Iván

Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti MH Teplárenský holding Miroslava Kavuľu patrí dekarbonizácia v sektore výroby tepla medzi top témy, ktoré už aktuálne formujú budúcnosť teplárenstva na Slovensku. Cieľom je znížiť produkciu emisií skleníkových plynov pri výrobe a dodávke tepla pre našich odberateľov a zároveň zachovať tepelný komfort našich klientov prostredníctvom bezpečných, spoľahlivých a cenovo dostupných dodávok tepla a chladu," podotkol Kavuľa.

Dodal, že na projekt dekarbonizácie v žilinskom závode využije MH Teplárenský holding štátnu pomoc v rámci existujúcich schém pomoci z modernizačného fondu zameraných na sektor teplárenstva. Projekt žilinského závodu má ukončené verejné obstarávanie na zhotoviteľa diela, s ktorým je aj podpísaná zmluva o dielo v hodnote približne 30 miliónov eur.


Súvisiaci článok
VIDEO: Dopravný komfort pri vstupe do Žiliny sa od októbra zvýši
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť