Sobota 05. 10. 2024 11:21:14 | Meniny má Viera

Stret s medveďom je na jeseň vyšší a varovanie prišlo aj z Ružomberka. Tieto tímy zasahujú v rámci kraja

Pri jesenných potulkách myslite aj na potenciálne riziká v otvorenej prírode. Lesné cestičky a výlety by vám mohlo prekaziť nechcené stretnutie s divokou šelmou. Medvede sa totiž vyznačujú tým, že si na jeseň hľadajú zimoviská, a tak je ich výskyt v prírode početnejší. Pre tento prípad vydali viaceré inštitúcie aj samosprávy varovania.

Michal Szentivanyi|30. september 2024|19:30:03

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com a Facebook/Štátna ochrana prírody SR

Súvisiaci článok
VIDEO: Petrovi sa podarilo natočiť raritné kalisko na Liptove. Boli tam takmer samé medvede
Čítajte viac >

Jedno z takýchto varovaní prišlo aj z oblasti Dolného Liptova, kde boli v blízkosti Ružomberka nahlásené výskyty viacerých medveďov. Varovanie preto na sociálnej sieti zverejnil aj mestský poslanec z Ružomberka Vojtech Macko. „Žiadam občanov Bieleho Potoka, Vlkolínca, Nižných Matejkových a Podsuchej, aby zvýšili opatrnosť hlavne vo večerných a ranných hodinách. V našom obvode sa pohybuje viac medveďov," informoval Macko.

Svoje varovania pred jesennými aktivitami medveďov vydala aj Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky. „V tomto jesennom období dochádza k zvýšenému riziku stretu človeka s medveďom hnedým. Medvede v tomto čase intenzívne vyhľadávajú potravu, aby si vytvorili zásoby tuku na zimu, a môžu sa častejšie vyskytovať v blízkosti turistických trás a osídlených oblastí," informoval štátny orgán.

6971.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Čo robiť v prípade stretu?

Ak medveďa zbadáte v diaľke, ideálne je vrátiť sa v tom istom smere, odkiaľ ste prišli. Odporúča sa, aby ste medveďovi dali aj zvukovo najavo o svojej prítomnosti. Vyhýbajte sa očnému kontaktu. V žiadnom prípade nevstupujte do súkromného priestoru, kde sa nachádza matka s mláďatami.

Čo robiť v prípade útoku?

V prípade, že na vás medveď zaútočí, je dôležité neklásť odpor. Pre každý prípad si môžete zadovážiť aj sprej na medvede. Nikdy sa nepokúšajte s medveďom bojovať. Ide o veľmi agresívne a silnejšie zviera, ktoré aj vytrénovaného človeka za pár sekúnd premôže. Najlepšou ochranou je prevencia a vyhýbanie sa rizikovým oblastiam.

Na záver je dôležité poznamenať, že v oblasti Žilinského kraja na väčšine územia operuje zásahový tím pre medveďa hnedého - západ. V oblasti Liptova je to zásahový tím - sever.

V prípade spozorovania medveďov na zastavaných územiach sa môžete obrátiť na odborníkov na telefónnych číslach:

  • 18 081 - Operačné stredisko Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky
  • 0910 658 615 - Zásahový tím
  • 158 - Polícia Slovenskej republiky
  • 159 - Mestská polícia

Súvisiaci článok
V Čutkovskej doline pribudla unikátna stavba: Netradičná lesná škôlka
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť