Sobota 05. 10. 2024 10:37:33 | Meniny má Viera

Pri výbere krúžkov pre dieťa by mal byť rodič obozretný. Voľný čas sa nesmie podceňovať, radí odborníčka

Rodič by mal pri výbere záujmových krúžkov dbať na voľný čas dieťaťa, ktorý je nevyhnutný. Je dôležité pritom zohľadniť oddych či školské povinnosti. Potrebné je tiež zvážiť záujmy dieťaťa či finančné náklady spojené s krúžkom.

TASR|29. september 2024|17:59:59

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Prechod na strednú školu môže byť pre deti náročný. Nový začiatok býva plný stresu, výziev a emócií
Čítajte viac >

Uviedla to psychologička Výskumného ústavu detskej psychológie a patopsychológie Ivana Szamaranszká. Upozornila, že krúžky by nemali byť vyplnením voľného času. „Mali by sa zameriavať na rozvoj dieťaťa. Je potrebné voliť ich opatrne a nezapĺňať ich priveľa do týždňa, pretože dieťa je časom preťažené a prestimulované. Čas, ktorý venovalo krúžkom, môže následne chýbať napríklad na školskú prípravu," vysvetlila.

16924.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Ako podotkla, primárne by krúžky mali slúžiť na rozvoj záujmov dieťaťa. Rodič totiž nie vždy dokáže rozvíjať v dieťati jeho potenciál a krúžky vedú odborníci, ktorí tú schopnosť majú. Zároveň sa tak deti podľa psychologičky učia disciplíne a sebadisciplíne.

Taktiež prispievajú k časovej organizácii a budovaniu zmyslu pre režim. Okrem toho prostredie krúžkov stimuluje deti k výdrži. Szamaranszká odporučila rodičom zvážiť aj finančné možnosti. „Nezaplatia totiž iba samotný krúžok, ale takisto to niekedy obsahuje aj ďalšie pomôcky alebo úbor," dodala.


Súvisiaci článok
Pitie alkoholu v detstve môže trvalo poškodiť mozog, varuje psychologička
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť