Sobota 05. 10. 2024 17:20:07 | Meniny má Viera

Ružomberok v rámci dolného Liptova združí viaceré samosprávy do jedného celku. Ide im o zlepšenie služieb

Samosprávy dolného Liptova bude združovať Ružomberské združenie mesta a obcí. Jeho členmi bude spolu s okresným mestom Ružomberok aj 24 obcí okresu.

TASR|29. september 2024|08:30:01

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/TASR/Jozef Ďurník a Miroslava Mlynárová

Súvisiaci článok
Staňte sa súčasťou hokejovej komunity v Ružomberku: Príďte si užiť šport a zábavu na podujatí Deti na hokej
Čítajte viac >

Ako informoval ružomberský primátor Ľubomír Kubáň, vznik združenia podporili na svojom poslednom rokovaní aj poslanci mestského zastupiteľstva.

Podľa Kubáňa síce ako súčasť štruktúry Združenia miest a obcí Slovenska funguje už niekoľko rokov, ale len na princípe dobrovoľnosti a bez právneho titulu. „Upozornil som na fakt, že nám v združení chýba právny status a založenie Ružomberského združenia mesta a obcí rieši tento nedostatok. Rovnako ako ružomberské mestské zastupiteľstvo rokovali o založení aj poslanci v 24 obciach nášho okresu, ktoré sú členmi združenia," vysvetlil Kubáň.

Screen Shot 09-29-24 at 08.17 AM.JPG Zdroj: Facebook/Ľubomír Kubáň - primátor mesta Ružomberok

Doplnil, že predmetom činnosti Ružomberského združenia mesta a obcí je zlepšenie služieb obyvateľom združených obcí. „Prioritne je to v oblasti dopravnej a cyklistickej infraštruktúry, privádzania a odvádzania vôd všetkých druhov, budovania kanalizácií, cestných komunikácií, parkovísk, zastávok verejnej dopravy, investícií do energií z obnoviteľných zdrojov, úspor energie, ale aj pri iných cieľoch podobného charakteru a v súlade so zákonom o obecnom zriadení," dodal Kubáň. Ten v združení pôsobí vo funkcii podpredsedu, predsedom Ružomberského združenia mesta a obcí je starosta obce Bešeňová Martin Baran.

V súčasnosti na Slovensku pôsobí 61 regionálnych združení ako samostatných právnických osôb s vlastnými stanovami a orgánmi. Regionálne združenia v rámci funkčného obdobia svojich orgánov delegujú zástupcov do Rady Združenia miest a obcí a na výročný snem.


Súvisiaci článok
Na Katolícku univerzitu v Ružomberku smerujú investície vo výške viac ako jeden milión eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť