Sobota 05. 10. 2024 10:22:30 | Meniny má Viera

Spoločnosť priateľov múzea liptovskej dediny oslavuje 30 rokov: Skanzenu darovali vzácny organ z roku 1904

Občianske združenie Spoločnosť priateľov múzea liptovskej dediny si priamo v skanzene pripomenulo 30. výročie založenia. Jeho členmi sú nielen zanietení jednotlivci, ale napríklad aj súkromné firmy, cirkvi či celé obce, ktoré dlhé roky aktívne vyvíjajú snahu za rozvoj múzea v prírode. Skanzenu teraz darovali organ z roku 1904.

Radka Kostánová|29. september 2024|15:00:11

Zdroj: liptovskemuzeum.sk

Súvisiaci článok
V Liptovskom Mikuláši zachránili históriu: V rodnom dome Rázusovcov ožila 160-ročná kováčska vyhňa
Čítajte viac >

Sláva Križková, marketingová manažérka Liptovského múzea, informovala v tlačovej správe, že Spoločnosť priateľov múzea liptovskej dediny oslávila 30 rokov od založenia.

Jedným z hlavných cieľov založenia spoločnosti bola podľa slov Križkovej podpora dobudovania kostola Panny Márie zo zatopenej Liptovskej Mary. Uchoval sa z neho len barokový hlavný a bočný oltár, renesančné lavice, krstiteľnica a ďalší mobiliár. Chýbal však organ.

IMG_8321 - Príbeh Múzea liptovskej dediny foto . Mária Škutová.jpg Zdroj: liptovskemuzeum.sk

„Napriek pátraniu sa nám ten pôvodný nepodarilo nájsť. Tak sme sa rozhodli hľadať iný nástroj a jeden sme našli v evanjelickom kostole vo Vrbove, kde nemal využitie,“ doplnila Iveta Zuskinová, zakladateľka občianskeho združenia Spoločnosť priateľov múzea liptovskej dediny.

Križková uviedla, že 20 rokov združenie múzeu organ iba zapožičiavalo. Jeho členovia sa teraz rozhodli, že mu tento neogotický nástroj v hodnote viac ako 50-tisíc eur podarujú. „Pani Zuskinová je stále publikačne a pracovne aktívna, aj preto sme spoluprácu s ňou nikdy nepretrhli. Naďalej plánujeme spoločne pracovať na zaujímavých projektoch, ktoré sa týkajú múzea v Pribyline. Dar od občianskeho združenia s vďakou prijímame. Vzhľadom na výbornú akustiku kostola a kvalitný zvuk organu sa budeme snažiť verejnosti prinášať čo najviac kultúrno-hudobných zážitkov,“ uviedol Martin Hromada, riaditeľ Liptovského múzea.

20240927_123009.jpg Zdroj: liptovskemuzeum.sk

V minulosti pomohli preložiť aj lesnú železnicu

Združeniu sa podarilo zrealizovať aj preloženie Považskej lesnej železničky do areálu skanzenu. Podľa dostupných informácií bola v roku 1972 jej prevádzka zrušená, ale vo svojej dobe bola najdlhšou lesnou železnicou na Slovensku.

Hľadali sme možnosti jej záchrany v pôvodnom prostredí, ale v areáli depa sa začal kradnúť koľajový materiál. Aj objekt bývalého depa sa stal predmetom útokov vandalov a zlodejov, ktorí začali vo veľkom ničiť vzácny historický park a jeho časti odpredávali do zberných surovín. Zostalo nám tak jediné riešenie - presťahovať historický fond železničky do skanzenu v Pribyline,“ dodala Zuskinová.


Súvisiaci článok
120-ročná sýpka dostane nový domov: Skanzen Pribylina zachráni unikátny kúsok histórie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť