Piatok 27. 09. 2024 15:22:51 | Meniny má Cyprián

V Liptovskom Mikuláši zachránili históriu: V rodnom dome Rázusovcov ožila 160-ročná kováčska vyhňa

V hospodárskej časti rodného domu súrodencov Rázusovcov v Liptovskom Mikuláši vznikla nová expozícia kováčstva.

TASR|24. september 2024|14:00:04

Zdroj: Koláž Žilina SP21/mikulas.sk

Súvisiaci článok
Tradícia a zábava pod hradnými múrmi: Budatínsky rínok ponúkne program pre celú rodinu
Čítajte viac >

Zamestnanci mestského Múzea Janka Kráľa v nej nainštalovali viac ako 160-ročnú kováčsku vyhňu, ktorú tam premiestnili z chátrajúcej chalupy v neďalekej obci Vlachy. Informovala o tom Romana Nemcová z kancelárie vedenia mesta Liptovský Mikuláš.

Pôvodná vyhňa je národnou kultúrnou pamiatkou a jej premiestnenie schválili pamiatkari. „Dlhé desaťročia chátrala a bola nevyužívaná, takže sme ju vlastne zachránili pred rozpadnutím. Miestnosť pri Rázusovie dome sme navyše upravili tak, aby bola vyhňa funkčná. Počas podujatí v nej bude miestny kováč tvoriť nové výrobky," priblížila riaditeľka múzea Katarína Verešová.

ipiccy_image - 2024-09-24T102201.655.jpg Zdroj: Koláž Žilina SP21/mikulas.sk

Súčasťou expozície je aj nástrojové vybavenie z pôvodnej vyhne či informačné panely. Novootvorená expozícia bude súčasťou prehliadky Rodného domu súrodencov Rázusovcov, predstavitelia mesta očakávajú záujem formou školských exkurzií.

„Slávnostné otvorenie vyhne sme spojili s remeselnými dielňami pre žiakov tunajších škôl a pre verejnosť. Keď som videl deti, ako sa zaujímajú o prácu šikovných kováčov, ani na chvíľu som nepochyboval, že táto expozícia bude lákadlom nielen pre turistov, ale aj pre školy a rodiny s deťmi," doplnil primátor Ján Blcháč.

ipiccy_image - 2024-09-24T102100.060.jpg Zdroj: Koláž Žilina SP21/mikulas.sk

Do budúcna má vedenie mesta plán zriadiť vo vedľajšej miestnosti druhú expozíciu. „Vedľa kováčskej vyhne chceme zriadiť expozíciu garbiarstva, veď práve kožiarske remeslo bolo v našom meste v minulosti najrozšírenejšie. Celé priestory budú ešte atraktívnejšie," vysvetlil Blcháč.

V Liptovskom Svätom Mikuláši v minulosti sídlili viacerí kováči, ktorí si v roku 1617 založili vlastný cech. Je to najstarší písomne doložený cech v meste, existoval až do druhej štvrtiny 19. storočia. Najznámejšími miestnymi kováčskymi majstrami boli Dudovci, po ktorých je dodnes pomenovaná jedna z mestských ulíc.


Súvisiaci článok
120-ročná sýpka dostane nový domov: Skanzen Pribylina zachráni unikátny kúsok histórie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť