Sobota 05. 10. 2024 12:24:43 | Meniny má Viera

Slováci sa s heslami na internete príliš nezdržiavajú. Týmto rozšíreným kombináciám sa radšej vyhnite

Slováci sa pri vytváraní zabezpečenia a hesiel na internete radia skôr k tým jedincom, ktorí si volia „jednoduchšie cesty". Ich kreativita pri vymýšľaní hesiel je vo viacerých smeroch predvídateľná, a tak je aj pre podvodníkov jednoduchšia na prelomenie. Týmto kombináciám sa radšej vyhnite a skúste svoje heslá viac vyšperkovať. Tým predídete aj zneužitiu osobných údajov.

Michal Szentivanyi|29. september 2024|13:00:05

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Pozor na falošné cestovné kancelárie na internete: Doména .sk neznamená hneď slovenskú cestovku
Čítajte viac >

Na nedostatočné zabezpečenia účtov užívateľov na internete upozornila Tlačová agentúra Slovenskej republiky. Tá vychádzala z analýzy spoločnosti CRIF, ktorá aj na Slovensku zabezpečuje prevádzkovanie úverových registrov a systémov.

Ľudia si pri vytváraní hesiel volia jednoduchšie cesty

Alarmujúce zistenie z roku 2023 všetkých vystrašilo. V globálnom meradle totiž došlo k výraznému nárastu množstva uniknutých prihlasovacích údajov k e-mailovým účtom v kombinácii s heslami, prihlasovacími menami, telefónnymi číslami a ďalšími údajmi. Slovensko sa v prípade týchto krádeží v rámci celosvetového merania umiestnilo na 17. mieste.

24262.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Na riziká upozornila aj Beatrice Rubini, výkonná riaditeľka sekcie zaoberajúcej sa doménou kybernetickej bezpečnosti. „Mnohí internetoví používatelia sú neopatrní - opakovane používajú rovnaké heslo pre rôzne účty a služby, ukladajú svoje prihlasovacie údaje priamo do prehliadača, čím sa zvyšuje ich zraniteľnosť," doplnila pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky Rubini.

Slováci volia jednoduché poradie čísel, krstné mená či záľuby

Podľa analýzy boli najčastejšie ukradnuté slovenské heslá za rok 2023 kombinácie jednoduchých čísel „123456", „123456789", krstné mená „martin", „monika" a „dominika", ale aj výrazy, ako „onedirection", „wattpad", „mamina" a „password".

23793.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Podvodníci sa viac zaujímajú o heslá

Počas minulého roka kolovalo v online priestore a komunikačných platformách približne 7,5 miliardy zneužiteľných informácií. To je jasný dôvod, aby ste si svoje kontá a e-mailové adresy viac zabezpečili, poprípade vymenili obstarožné heslá. V roku 2023 sa útočníci najčastejšie zameriavali na heslá, e-mailové adresy, používateľské mená, mená a priezviská a telefónne čísla. Ak sa celá situácia porovná s rokom 2022, tak heslá predbehli e-mailové adresy a dostali sa na prvé miesto.


Súvisiaci článok
Pozor na krádež údajov a vybielenie účtu: Falošné SMS sa masovo šíria
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť