Sobota 05. 10. 2024 16:17:56 | Meniny má Viera

Žilinský orchester opäť pritiahne poslucháčov do Domu umenia Fatra. Čakajú na vás jedinečné vystúpenia

Hudba, ktorá vám zoberie dych, sa opäť rozozvučí v priestoroch Domu umenia Fatra. Štátny komorný orchester Žilina má totiž pre vás veľmi zaujímavý program. Tešiť sa môžete na rôznych debutantov, overené tituly a aj melódie štátov Európskej únie.

Michal Szentivanyi|30. september 2024|09:00:06

Zdroj: Facebook/Štátny komorný orchester Žilina (Slovak Sinfonietta)

Súvisiaci článok
Žilinskí mestskí poslanci riešili viaceré dôležité témy: Rokovali o majetkovom vysporiadaní, spolufinancovaní výstavby športovej haly či o prevádzke minizoo
Čítajte viac >

Všetko odštartuje už vo štvrtok 3. októbra o 19:00 hodine, kedy budú pódiu v obnovenom Dome umenia Fatra kraľovať dva koncertné klavíry Steinway v rámci koncertu Sólo pre dva Steinwaye. Renomovaní slovenskí klaviristi Peter Pažický a Aleš Solárik si pripravili pestrý program zostavený z diel klasicizmu a romantizmu a 20. storočia. O októbrovom programe informovala Júlia Molnárová Kráľová, manažérka marketingu Štátneho komorného orchestra Žilina.

thumbnail_solo pre dva steinwaye post.jpg Zdroj: skozilina.sk

Zaznie aj Vivaldi

Vo štvrtok 10. októbra 2024 o 19:00 hodine zavíta po šiestich rokoch opäť do Domu umenia Fatra v Žiline Slovenský komorný orchester s umeleckým vedúcim Ewaldom Danelom. Svoje interpretačné umenie predvedie v populárnych Štyroch ročných obdobiach talianskeho skladateľa Antonia Vivaldiho a Dvořákovom Sláčikovom kvintete číslo 2 G dur.

thumbnail_slovensky komorny orchester post.jpg Zdroj: skozilina.sk

Svoje si budú môcť vypočuť aj rodičia s deťmi

V nedeľu 13. októbra 2024 o 16:00 hodine v rámci cyklu „Opera nás zabáva“ orchester uvedie komickú operu Nápoj lásky o nesmelom mládencovi Nemorinovi zaľúbenom do krásnej Adiny a o mastičkárovi Dulcamarovi, ktorý sa pomocou „nápoja lásky“ snaží pomôcť nešťastnému chlapcovi. „Čo sa naozaj ukrýva za „nápojom lásky“ sa dozviete od mladých operných spevákov počas predstavenia. Opera je skrátená a upravená špeciálne pre deti – hovorené slovo sa strieda s najkrajšími áriami z opery. Je preložená do slovenčiny, aby jej bez problémov rozumeli aj tí najmenší diváci. Opera sa uvádza v sprievode klavíra," napísala Kráľová o predstavení žilinského orchestra.

Hudba štátov Európskej únie a ocenení debutanti

Posledný októbrový koncert v Dome umenia Fatra sa bude konať vo štvrtok 24. októbra 2024 o 19:00 hodine pod názvom Hudba štátov Európskej únie. Prinesie zaujímavý program zložený z diel rakúskej, španielskej, maďarskej a francúzskej hudby v podaní debutantov na pódiu Štátneho komorného orchestra. Nebude chýbať ani zastúpenie medzinárodne uznávaného slovenského dirigenta Petra Valentoviča - šéfdirigenta opery Národného divadla Košice, chorvátskeho gitaristu ovenčeného cenami z prestížnych medzinárodných interpretačných súťaží Petara Culica a violončelistku Ivetu Cibulovú – víťazku súťaže Talents for Europe.

thumbnail_Hudba štátov EU post.jpg Zdroj: skozilina.sk


Súvisiaci článok
Jesenné rande päťkrát inak: Inšpirujte sa netradičnými tipmi
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť