Piatok 27. 09. 2024 06:23:55 | Meniny má Cyprián

Návštevníci Európskej noci vedy v Žiline si budú môcť vyskúšať simulátor lietania, ale aj naprogramovať robota

Aj tento rok sa posledný septembrový piatok, 27. septembra 2024, pripojí päť slovenských miest k najväčšiemu vedecko-popularizačnému podujatiu v Európe. Nielen Žilina, ale aj Bratislava, Košice, Banská Bystrica a Poprad sa opäť na jeden deň ponoria do tajov vedy. Mladým i starším bádateľom prinesú už v rámci 18. ročníka Európskej noci vedy zážitok s vedeckými objavmi, inováciami i ľuďmi, ktorí za nimi stoja. Tento ročník je zameraný na nosnú tému KOMPLEXITY vo svete okolo nás. O týchto aj iných témach sa návštevníci podujatia dozvedia vo viac ako tridsiatich vedeckých stánkoch v OC Mirage Žilina.

Tlačová správa|25. september 2024|12:00:05

Zdroj: nocvyskumnikov.sk

Súvisiaci článok
Európska noc vedy 2024: Jedinečný vedecký festival prichádza opäť do Žiliny
Čítajte viac >

Najrôznejšie úlohy, praktické ukážky, poučné prednášky, zábavné hlavolamy či fascinujúce pokusy, to všetko je pripravené pre návštevníkov Európskej noci vedy už tento piatok 27. septembra. Festival vedy sa už tradične uskutoční v tento deň paralelne aj v ďalších európskych krajinách.

„Komplexitu nemožno pochopiť len skúmaním jej jednotlivých častí, tak vo vede ako aj v spoločnosti nie sú veci jednoduché, čiernobiele, aj preto sa tento rok chceme pozrieť na zložitejšie témy a vzťahy medzi nimi,“ objasňuje hlavnú tému podujatia Ľubomír Bilský, riaditeľ o. z. Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity (SOVVA), ktorá Európsku noc vedy spoločne s partnermi Slovenská akadémia vied (SAV), Centrum vedecko-technických informácií SR (CVTI SR) a Euractiv organizuje.

Noc_Vedy_4.jpg Zdroj: nocvyskumnikov.sk

V Žiline, v OC Mirage, budú mať mladí návštevníci bohatý program počas celého dňa. Špeciálne prednášky, napríklad o Mesiaci, námornej doprave či antibiotikách nájdu aj v Rosenfeldovom paláci.

„V Žiline bude tohtoročný program prebiehať na dvoch miestach, tradičné stánky a hlavné pódium budú v OC Mirage, zatiaľ čo viac špecializované alebo interaktívnejšie prednášky nájdu ašpirujúci vedci v Rosenfeldovom paláci,“ hovorí Bilský. Lákadlom pre všetkých fanúšikov robotiky bude určite aj možnosť vyskúšať si roboty z FIRST LEGO League.

Noc_vedy_6.jpg Zdroj: nocvyskumnikov.sk

Detailný program Európskej noci vedy 2024 v Žiline, ako aj v iných mestách, nájdete zverejnený na www.nocvedy.sk.


Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Poteší vás Žilinský festival kávy aj Stretnutie drotárskych majstrov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť