Nedeľa 06. 10. 2024 20:18:22 | Meniny má Natália

Jesenné záhradkárčenie je tu. Aké semená zasadiť a kedy je ideálne tak urobiť?

Nie všetci by predpokladali, že príchod jesene sa okrem rôznofarebného sfarbenia korún stromov vyznačuje aj návratu do záhrad. Práve teraz je totiž ideálne obdobie, aby ste posadili konkrétne semená či iné plody. Ktoré to sú, sa dozviete v tomto článku.

Michal Szentivanyi|6. október 2024|17:00:19

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Nechajte si príjemne okoreniť jesenné večery. Tieto netradičné nápoje si viete pripraviť aj doma
Čítajte viac >

Na problematiku výsadby počas jesene upozornil portál ducplant.sk. Odborníci vysvetľujú, preto sú práve aktuálne dni tým ideálnym časom. Medzi zberom posledných plodov a zazimovaním záhrady je totiž ten najlepší čas na riešenie jesennej výsadby.

Rastliny potrebujú čas

Toto obdobe trvá zvyčajne až do konca októbra, niekedy až do novembra. Rastliny totiž potrebujú dostatok času na zakorenenie a uchytenie. Tento proces zvyčajne trvá aspoň mesiac.

645.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Semená, z ktorých môžete vyberať

Prvé z viacerých príkladov sú na rade okrasné ihličnaté a listnaté dreviny. Práve toto sú organizmy, ktoré ocenia dané obdobie. Ide o tuje, smrečky, borievky, okrasné jablone, cezmíny, magnólie, sakury alebo javory. Najskôr sa však vysádzajú ihličnany a vždy zelené listnaté stromy. Až potom sa môžete venovať opadavým kríkom ako napríklad trojpuk, orgován alebo kdolovec fľaštovitý.

Je tu však aj alternatíva. „S výsadbou ovocných stromov a kríkov začnite približne v polovici októbra, čas máte až do prvých mrazíkov. Je to ideálna chvíľa na výsadbu jabloní, čerešní, orechov, kanadských čučoriedok, brusníc, egrešov, ríbezlí a malín," uviedol portál ducplant.sk.

2147828833_1600x1067.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Cibuľoviny, z ktorých sa môžete tešiť už na jar

Ak sa chcete potešiť z kvitnúcej záhrady hneď od začiatku jari, nie je nič jednoduchšie, ako práve teraz siahnuť po nejakej tej cibuľovine. Zvoliť si môžete z cibuliek narcisov, tulipánov, modrencov, hyacintov, krokusov, snežienok a bledulí. Tie saďte vždy do hĺbky približne dvoj až trojnásobku ich priemeru. Treba však dbať na to, aby mali dostatočný rozostup

34347.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Ingrediencie, ktoré využijete v kuchyni

Jeseň sa otvára aj iným plodom, ktoré môžete zasadiť. Tie môžete využiť aj počas varenia. Ide o cesnak, ktorý by mal však počkať na chladnejšie teploty. Núka sa aj cibuľa. Nevynechajte ani bylinky ako napríklad levanduľa, šalvia a materina dúška.

Ak sme ešte stále v kuchyni a pri varení, pri výsadbe môžete využiť aj reďkovky, ozimné šaláty, špenát, zimný pór a koreňovú zeleninu. Takou je napríklad mrkva a petržlen. Tie majú potenciál vydržať aj v zime. „Treba ich však vysadiť do ľahšej pôdy na slnečnom mieste a zakryť textíliou v prípade silných mrazov," uviedol na záver portál ducplant.sk.

22660.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com


Súvisiaci článok
Jesenné nechty: Nechajte sa inšpirovať a vyskúšajte niečo nové!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť