Piatok 27. 09. 2024 06:09:44 | Meniny má Cyprián

Výzva pre Žilinčanov. Vedenie mesta informuje, že obyvatelia poškodení povodňami môžu požiadať o pomoc

Žilinská radnica v týchto dňoch informuje o výzve, ktorá sa týka septembrových povodní. Už teraz nie je žiadnych pochybností o tom, že spôsobili značné škody na majetkoch obyvateľov. Vedenie mesta preto upozorňuje, že je tu možnosť požiadať o humanitárnu pomoc.

Michal Szentivanyi|23. september 2024|14:30:04

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/zilina.sp21.sk a TASR/Vladimír Benko

Súvisiaci článok
Cesta postavená na blate: V minulosti ušetrili, teraz na to Dolnokubínčania doplatia
Čítajte viac >

O výzve informovala hovorkyňa mesta Zuzana Ondrášová. „Občania postihnutí prírodným živlom môžu žiadať o pomoc na opravu, prípadne kúpu zariadenia nevyhnutného na zabezpečenie základných životných potrieb," uviedla Ondrášová.

Kto má nárok na pomoc?

V súvislosti s nedávnymi povodňovými udalosťami majú obyvatelia možnosť podať si žiadosti o poskytnutie dotácie na podporu humanitárnej pomoci. „Podľa aktuálnych informácií má právo túto žiadosť podať každý občan, ktorý v súvislosti so živelnou udalosťou predchádzajúcich dní utrpel majetkovú škodu, pričom nie je podmienkou vyhlásenie mimoriadnej situácie v obci alebo určenie stupňa povodňovej aktivity," spresnila Ondrášová.

RADNICA 6.jpg Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sp21.sk

Za majetkovú škodu spôsobenú živelnou udalosťou sa považuje poškodenie nehnuteľnosti, v ktorej má žiadateľ trvalé bývanie, teda nehnuteľnosť po kolaudácii. Ide o škody spôsobené na dome alebo v byte, nie však v exteriéri. V tomto prípade ide o garáže, ploty, záhrady, letné kuchynky, či chaty.

Screen Shot 09-23-24 at 12.02 PM.JPG Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Ráta sa poškodenie nevyhnutných spotrebičov k životu

„Ďalej môže ísť aj o škodu na veciach a vybavení domácnosti v nehnuteľnosti, ktorú užíva na trvalé bývanie – najčastejšie sú to bojlery, kotle a iné spotrebiče, ktoré sa nachádzali v zatopenom priestore, aj pivnici. Dotáciu je možné poskytnúť maximálne do výšky 1 500 eur. Zároveň je potrebné dodať, že žiadosť o dotáciu v prípade živelnej pohromy, katastrofy, havárie, teroristického útoku je potrebné, aby si fyzická osoba žiadosť podala do troch mesiacov odo dňa vyhlásenia núdzového stavu alebo mimoriadnej situácie," zdôraznila hovorkyňa mesta Žilina Ondrášová.

Screen Shot 09-23-24 at 12.02 PM 001.JPG Ilustračné foto. Zdroj: TASR/Daniel Stehlík

Žiadateľom o dotáciu na podporu humanitárnej pomoci môže byť ktorákoľvek plnoletá fyzická osoba žijúca v domácnosti. „Dôležité je upozorniť, že žiadateľ o dotáciu nemôže mať dlh voči zdravotnej poisťovni, sociálnej poisťovni, štátnemu rozpočtu a nemôže byť voči nemu vedený výkon rozhodnutia, ako napríklad exekúcia," upozornila Ondrášová.

Vyplnené tlačivá je potrebné priniesť na Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Žiline na Ulici Hurbanova 16.

Kontaktné osoby pre tieto prípady sú:

  • JUDr. Katarína Závodská Chalmovská - 041/2440 300,
  • Mgr. Lenka Milová - 041/2440 330.

Screen Shot 09-23-24 at 12.04 PM.JPG Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Úrad práce sociálnych vecí a rodiny následne doručí žiadosti na Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny a vykoná sociálne šetrenie v dotknutej domácnosti u žiadateľa. Vzor tlačiva a vyhlásenia nájdete v prílohe.

Podrobnosti o dotáciách na podporu humanitárnej pomoci pre právnické osoby nájdete na TOMTO ODKAZE.

„V prípade, že obec požiada o túto dotáciu, je potrebné, aby bola žiadosť poslaná priamo na Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky. V súvislosti s touto dotáciou upozorňujeme na skutočnosť, že obec smie túto formu dotácie použiť len na účel, ktorý je priamo spojený s pomocou občanovi – napríklad obec zakúpi vykurovacie teleso občanovi, ktorý si nemohol uplatniť sám žiadosť o humanitárnu pomoc, lebo je napríklad dlžník," uzavrela Ondrášová.


Súvisiaci článok
Pomoc po povodniach mieri aj do Čadce: Ministerstvo práce spustilo finančnú podporu pre jednotlivcov aj obce
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť