Piatok 27. 09. 2024 07:32:43 | Meniny má Cyprián

Cesta postavená na blate: V minulosti ušetrili, teraz na to Dolnokubínčania doplatia

Kompetentní v Dolnom Kubíne začali rekonštrukciu Ulice Mierovej na Brezovci. Avšak, nie je to také jednoduché, ako sa mohlo zdať. Niekto v minulosti na výstavbe ušetril, teraz na to viacerí doplatia.

Radka Kostánová|21. september 2024|15:00:02

Zdroj: Facebook/Ján Prílepok - primátor mesta Dolný Kubín

Súvisiaci článok
Obyvateľka Liptova oslávila 100 rokov: Srší z nej ľudskosť a optimizmus
Čítajte viac >

Cesta v Dolnom Kubíne postavená na blate

Primátor mesta Dolný Kubín, Ján Prílepok, informoval na sociálnej sieti, že kompetentní pracovníci začali rekonštrukciu Ulice Mierovej na Brezovci. Na povrch vyplávali nečakané problémy.

Prílepok priblížil, že diagnostika podložia ukázala, že nie je dostatočne únosné. V projektovej dokumentácii je kvôli tomu zadaná aj výmena všetkých konštrukčných vrstiev vozovky, vrátane živičných povrchov a obrubníkov. Po začatí prác sa tiež ukázalo, že cesta bola vybudovaná úplne bez konštrukčných vrstiev a pod asfaltom sa nachádzala len tenká betónová vrstva položená na hline.

„Momentálne prebiehajú merania na skúšobných miestach (umiestňujú sa fólie, hutnia rôzne frakcie štrku) a zdá sa, že bude potrebné až 90 centimetrov hlboké vybratie pôdy a doplnenie konštrukčných vrstiev v tomto rozsahu. Projektant musí navrhnúť také opatrenia, aby zabezpečili potrebnú životnosť cesty a zhotoviteľ mohol dať na dielo záruku,“ skonštatoval primátor mesta.

Testujú sa viaceré možnosti a riešenia

Mesto Dolný Kubín ušetrilo verejným obstarávaním 150-tisíc eur. Avšak, už pôvodne projektovaný rozsah prác bol veľmi nákladný. Podľa rozpočtu od projektanta bola cena vyčíslená na približne 489-tisíc eur.

Vďaka spomínanému verejnému obstarávaniu sa mestu podarilo získať víťaznú firmu aj s cenou 339-tisíc eur. Konkrétny projekt obsahoval kompletnú rekonštrukciu celej cesty dlhej 380 metrov plus všetky priľahlé parkovacie miesta, približne 150 kusov, a plochy na komunálny odpad.

„Z projektu bolo vyňaté parkovisko pred bytovým domom číslo 1 971, ktoré tiež nie je v dobrom stave, a bolo by dobré umiestniť na ňom aspoň nový asfalt. Či to bude možné urobiť teraz, záleží od toho, aké finančne náročné bude definitívne riešenie podkladových vrstiev na Ulici Mierovej. Pokiaľ budú v rozpočte ostávať potrebné prostriedky, objednáme popri asfaltovaním cesty aj asfalt na toto parkovisko," prezradil plány Prílepok.


Súvisiaci článok
Jeseň je ideálne obdobie aj na zber húb. Kde v Žilinskom kraji ich nájdete? (MAPA)
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť