Piatok 27. 09. 2024 06:26:28 | Meniny má Cyprián

Cestovanie po novom. Rezort vnútra prišiel s novým typom pasov, zohľadňujú aj ľudovú kultúru Slovenska

Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky v týchto dňoch vyrukovalo s novým typom cestovných pasov. Ich zmena sa týka hlavne dizajnu, pretože tu nájdete rôzne odkazy na slovenskú ľudovú kultúru od Kriváňa až po lipový kvet v slovenskej trikolóre.

Michal Szentivanyi|22. september 2024|09:00:06

Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com a TASR/Martin Baumann

Súvisiaci článok
Pomoc po povodniach mieri aj do Čadce: Ministerstvo práce spustilo finančnú podporu pre jednotlivcov aj obce
Čítajte viac >

Na novinky upozornil portál Refresher News. Ministerstvo vnútra totiž začalo s vydávaním nových podôb cestovných pasov. Tie sú tvorené novým dizajnom a bezpečnostnými prvkami. Podľa Martina Hrachalu, generálneho riaditeľa sekcie informatiky, telekomunikácií a bezpečnosti Ministerstva vnútra Slovenskej republiky, je súčasťou tohto vynoveného dokumentu čip novej generácie či mikrotlač. UV svetlo je zložkou, ktoré odhalí ďalšie prvky pasu.

4c326e1439004b1f2f27.png Vzor nového typu cestovného pasu, zdroj: TASR/Martin Baumann

Kto už dostane nový typ?

Portál zodpovedal aj otázku, koho sa už bude týkať získanie nového typu cestovného pasu. Tie získajú občania, ktorí o doklad požiadali najskôr v utorok 17. septembra 2024. Zástupcovia rezortu nové typy pasov predstavili na tlačovom brífingu v piatok 20. septembra. Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok tiež podotkol, že prieťahy vo vydávaní dokladov už rezort neeviduje.

4f6cee499c1a4922eb24.png Ďalší pohľad na vzor nového typu cestovného pasu, zdroj: TASR/Martin Baumann

Okrem technologických noviniek sú tu aj tie dizajnové

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok upozornil aj na ďalšie novinky pri pasoch, ktoré sa netýkajú len technologických vychytávok. Na pasy totiž pridali symboly ľudovej kultúry a národa. Na stranách pasu tak možno nájsť lipový kvet v trikolóre či Kriváň. Je tu aj osem krajských miest a pamiatky UNESCO na Slovensku.

Kompetentní od týchto nenápadných dizajnových zmien očakávajú aj menší tlak na falšovanie pasov, pretože každá dvojstrana má vlastný dizajn. Ministerstvo by chcelo v krátkom čase pripraviť aj nový dizajn pre občianske preukazy.


Súvisiaci článok
Svoje peňaženky si budú musieť pripraviť aj vodiči. Stúpne cena ročnej a jednodňovej diaľničnej známky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť