Štvrtok 19. 09. 2024 23:47:22 | Meniny má Konštantín

Extrémne prejavy počasia ustupujú: Riziká však pretrvávajú, varujú klimatológovia

V období na začiatku tretej septembrovej dekády by už mimoriadne až extrémne prejavy počasia nastať nemali.

TASR|19. september 2024|17:30:03

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com a Facebook/Mesto Čadca

Súvisiaci článok
Vysoká hladina rieky Kysuca spôsobila obrovské škody. Ovplyvní fungovanie škôl aj život v meste
Čítajte viac >

Pre Tlačovú agentúru Slovenskej republiky to skonštatoval klimatológ zo Slovenského hydrometeorologického ústavu Pavol Faško v súvislosti s povodňovou situáciou z uplynulých dní.

Zdôraznil, že nie je možné predpovedať, aký bude vývoj situácie v priebehu nasledujúcich týždňov, predovšetkým v októbri a novembri. „Musíme si byť vedomí toho, aký vývoj bol v predchádzajúcich mesiacoch, a ten bol v niektorých obdobiach veľmi zaujímavý. Nie je vylúčené, že niečo v podobnom zmysle nás môže sprevádzať aj v ďalších etapách jesene či na začiatku zimy," vysvetlil.

2149853295.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Faško spomenul, že jedným z prejavov dôsledkov klimatickej zmeny zapríčinenej človekom je pribúdanie poveternostných situácií a prejavov počasia, ktoré sa končia mimoriadnymi udalosťami, niekedy aj extrémnymi. „Toto registrujeme v roku 2024 na úrovni Slovenska, strednej Európy aj sveta ako celku. Existuje veľa príkladov aj z predchádzajúcich rokov. Musíme byť pripravení, že tento vývoj môže pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch a rokoch. Rizikové prejavy počasia, ktoré by mohli spôsobiť škodu, by mali v budúcnosti zostať minimálne na takej úrovni ako dnes alebo ich môže byť v ďalších desaťročiach ešte viac než v minulosti," povedal.

Podľa neho by sa situácia na Záhorí mala začať stabilizovať. „Ak charakter počasia zotrvá na takej úrovni, ako je teraz, a pri teplotných podmienkach, ktoré sú aktuálne cez deň, tak by sa mohla voda aj vyparovať a začať zo zaplavených miest ustupovať. Nebude to také jednoduché, pretože vody je tam veľmi veľa. Bude treba veľkú dávku trpezlivosti a šťastia s počasím, nie je veľmi v súhre to, že sme sa ocitli v období jesene," dodal Faško.

2150761514.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Spomenul, že s pribúdajúcim časom bude narastať riziko, že vo vlhkom prostredí sa budú tvoriť hmly alebo nízka inverzná oblačnosť. „To budú činitele, ktoré budú proti tomu, aby sa voda z prírodného prostredia ľahšie strácala. Ak bude počasie ústretové, mohla by sa situácia začať zlepšovať," zhrnul.

Charakter zimy sa podľa neho ešte zatiaľ predpovedať nedá. „Štatistiky z posledných rokov však ukazujú, že zimy boli nadpriemerne až extrémne teplé," dodal s tým, že ukážkou sú aj posledné dve zimné sezóny. „Zimy, ktoré teraz prevládajú, sa vyznačujú striedaním teplejších a chladnejších období, no mrazy, aj keď sa objavia, už nie sú také silné. V tomto zmysle by mohla prebiehať aj nasledujúca zima, na detailné predpovede je však príliš skoro," povedal.


Súvisiaci článok
Kysuce pod vodou: Hasiči zasahovali v Žilinskom kraji 52-krát, na cestách platí najvyššia výstraha
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť