Štvrtok 19. 09. 2024 15:51:57 | Meniny má Konštantín

Ceny Martina Benku boli odovzdané: Štyria laureáti obohatili slovenské umenie svojimi dielami

Cenu Martina Benku za rok 2023 si v stredu 18. septembra prevzali na pôde Múzea Martina Benku v Martine štyria laureáti z radov výtvarných umelcov a teoretikov umenia.

TASR|18. september 2024|19:30:00

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/Facebook/Slovenské národné múzeum v Martine

Súvisiaci článok
Nemocničný Beh zdravia mal silnú účasť napriek počasiu: Pretekárom sa podarilo vyzbierať takmer 5-tisíc eur
Čítajte viac >

Tlačovú agentúru Slovenskej republiky o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka Slovenského národného múzea v Martine Milena Kiripolská.

Ocenenia každoročne udeľuje Rada Fondu výtvarných umení na základe odporúčania Komisie pre správu pozostalosti Martina Benku v štyroch kategóriách. „Ocenenie môžu získať začínajúci a etablovaní výtvarní umelci a teoretici umenia, ktorí svojimi dielami či teoretickými prácami významne obohatili slovenskú kultúru a umenie," priblížila Kiripolská.

460049475_1070741568395759_4354884336791681490_n.jpg Zdroj: Facebook/Slovenské národné múzeum v Martine

Cenu Martina Benku za výtvarnú tvorbu si odniesli Kristína Gawron Mésároš, Martin Ševčovič a Lucia Fabová. Cenu absolventovi výtvarnej vysokej školy udelil Fond výtvarných umení Juliane Matiovej, absolventke Akadémie umení v Banskej Bystrici. Cenu za dielo teórie, kritiky a dejín slovenského výtvarného umenia a cenu pre absolventa dejín umenia tento rok neudelili.

Laureátov ocenenia predstavili na spomienkovej slávnosti, kde sa stretli umelcovi príbuzní, rodáci, spolupracovníci i obdivovatelia jeho tvorby. V spolupráci s Fondom výtvarných umení v Bratislave ju organizuje Slovenské národné múzeum v Martine - Múzeum Martina Benku. V súlade s Benkovým želaním sa slávnosť koná každý rok pri príležitosti výročia jeho narodenia, od ktorého uplynie v sobotu 21. septembra 136 rokov.


Súvisiaci článok
Juraj Pekarčík z Oravy strelil dva góly na turnaji nádejí NHL
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť