Štvrtok 19. 09. 2024 21:06:04 | Meniny má Konštantín

Žilinská univerzita otvorila materskú školu: Projekt za 550-tisíc spája vzdelávanie s hravou kreativitou pre najmenších

Žilinská univerzita v Žiline otvorila materskú školu v areáli vysokoškolských internátov Veľký Diel.

TASR|19. september 2024|08:30:41

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com a uniza.sk

Súvisiaci článok
UNIZA otvára škôlku pre deti. Ide o jedinečné prepojenie detského a študentského prostredia
Čítajte viac >

Ako na stredajšom slávnostnom otvorení 18. septembra uviedla kvestorka Jana Gjašiková, univerzitné predškolské zariadenie navštevuje 18 detí. Projekt za približne 550-tisíc eur realizovala univerzita vďaka dotácii 240-tisíc eur z Ministerstva školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky.

Materská škola sa nachádza v novozrekonštruovaných priestoroch s priestrannou triedou, oddychovou zónou a jedálňou. „Pôvodne sme uvažovali o postavení úplne novej škôlky, ale zistili sme, že by to bolo finančne neúnosné. Preto sme sa rozhodli, že prerobíme priestory na vysokoškolských internátoch a miesto v škôlke ponúkneme našim zamestnancom, ale aj pre verejnosť," uviedla Gjašiková.

ipiccy_image - 2024-09-18T110604.481.jpg Zdroj: Koláž Žilina SP21/Facebook/Žilinská univerzita v Žiline

Univerzitné predškolské zariadenie je súčasťou rozvojového projektu rezortu školstva s názvom Materské školy pri vysokých školách. „Naším cieľom je podporovať v deťoch tvorivosť, chuť objavovať ich prirodzenú zvedavosť, ktorá je zdrojom poznávania seba samého i sveta okolo nás. Zodpovedne ich pripraviť na nástup do školy, aby im aj v ďalších rokoch učenie prinášalo radosť," poznamenala riaditeľka Ústavu celoživotného vzdelávania žilinskej univerzity Lucia Hrebeňárová.

Podľa riaditeľky materskej školy Michaely Finikovej je kapacita škôlky 21 detí. „Aktuálne ju navštevuje 18 detí, pričom päť z nich je v predškolskom veku a zvyšné sú vo veku od 4 do 5 rokov. Prevádzka materskej školy je zabezpečená od 6:30 hodiny do 16:30 hodiny," konkretizovala Finiková. Doplnila, že deti sa budú stretávať s odborníkmi a navštevovať špecializované pracoviská univerzity, čo im umožní vytvoriť si pozitívny vzťah k vede a technike.


Súvisiaci článok
O Univerzitu tretieho veku je veľký záujem. V Martine otvárajú ďalšiu študijnú skupinu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť