Štvrtok 19. 09. 2024 10:59:49 | Meniny má Konštantín

Pripravte sa na unikátny úkaz na oblohe. Mesiac sa čiastočne zatmí, no teraz to bude výnimočné

Už ste dlho nevideli žiadne nebeské divadlo? Nezúfajte, práve počas nasledujúceho skorého rána môžete byť svedkami výnimočného čiastočného zatmenia mesiaca. Tento rok bude však špeciálny.

Michal Szentivanyi|17. september 2024|19:00:03

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Slováci stále preferujú plyn. Tepelné čerpadlá sú drahšie
Čítajte viac >

O čiastočnom zatmení mesiaca informovala vo svojej reportáži Televízia Markíza. Netradičným javom nebude len skutočnosť, že časť mesiaca zmizne. Čiastočné zatmenie bude totiž vo svojom neobvyklom cykle, ktorý sa tak často neopakuje. Už o niekoľko hodín ho budete môcť pozorovať aj vy.

3076.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Všetko sa udeje vo veľmi skoré stredajšie ráno 18. septembra 2024

Televízia Markíza predpokladá, že pozorovateľov čaká to najvýnimočnejšie práve v stredu 18. septembra o 4:13 hodine. Toto mesačné divadlo následne dosiahne svoj vrchol o 4:44 hodine. Zatmenie sa bude týkať asi 8,5 % celého mesiaca.

Prečo bude tento rok pozorovanie vzrušujúcejšie? Nuž, tento prírodný úkaz podľa Televízie Markíza nastane vo fáze jedného z najväčších splnov roka. Astronóm Ján Svoreň z Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied v Tatranskej Lomnici pre Televíziu Markíza dodal, že toto vesmírne predstavenie nebude mať vplyv ani na spánok, ani na námesačnosť. „Popoludní po zatmení bude mesiac najbližšie k Zemi. Tým pádom sa nám bude na oblohe zdať väčší asi o 13 % oproti bežným podmienkam," povedal pre Televíziu Markíza Svoreň.


Súvisiaci článok
Oranžová balustráda na Námestí Andreja Hlinku je minulosťou. Mesto stáli búracie práce viac ako 27-tisíc eur
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť