Štvrtok 19. 09. 2024 11:05:18 | Meniny má Konštantín

Žilinský hokej sa ponoril do smútku. Navždy nás opustila brankárska legenda Ján Hajduk

Hokejový klub Vlci Žilina a aj fanúšikovia za posledné desaťročia oplakávajú odchod brankárskej legendy „Janisa". Ján Hajduk navždy odišiel do hokejového neba vo veku 83 rokov.

Michal Szentivanyi|17. september 2024|15:45:15

Zdroj: Koláž Žilina SP21/vlcizilina.hockeyslovakia.sk

Súvisiaci článok
Opustila nás operná legenda: Skladateľ a rodák z Liptova Miroslav Bázlik zomrel vo veku 93 rokov
Čítajte viac >

Hokejový klub Vlci Žilina o úmrtí Hajduka informoval na svojom webe. „V utorok 17. septembra nadránom zastihla rodinu Vlkov veľmi smutná správa. Vo veku 83 rokov dotĺklo srdce dlhoročného žilinského brankára, trénera, hospodára klubu a špičkového opravára hokejového výstroja Jána Hajduka," napísali Vlci Žilina.

S Janisom sa rozlúčia na Starom cintoríne v Žiline

Posledná rozlúčka s „Janisom“, ako ho za posledné desaťročia všetci volali, bude vo štvrtok 19. septembra o 14:00 hodine v Dome smútku na Starom cintoríne v Žiline. „Rodák z moravského Jablunkova, narodený v nedeľu 26. januára 1941, sám seba s humorom označoval ako česko-poľského Slováka. Jeho hokejové začiatky sa viažu k zamrznutým jazerám, kde spolu s kamarátmi zvádzali neľútostné súboje. K „ozajstnému“ hokeju sa dostal v roku 1954 na učilišti v Ostrave," popísal klub Vlci Žilina Hajdukove začiatky.

Brankár Jednoty Žilina Ján Hajduk.jpg Ján Hajduk v čase svojho aktívneho pôsobenia, zdroj: vlcizilina.hockeyslovakia.sk

V čase jeho pôsobenia ešte neboli brankárske masky

„Keď som začínal chytávať, neboli žiadne masky a aj výstroj bol v porovnaní s dnešným biedny. O to viac však hráči dávali do hokeja srdce,“ zaspomínal si ešte za svojho života Janis. Dve sezóny pôsobil vo vítkovickom doraste, s ktorým získal, aj obhájil titul majstra Československa v tejto vekovej kategórii. Neskôr na prelome rokov 1958 až 1959 začal chytávať za prvé mužstvo oceliarov, kde robil dvojku legendárnemu Josefovi Mikolášovi.

„V roku 1960 narukoval na základnú vojenskú službu do prvoligovej Dukly Litoměřice, z ktorej v roku 1962 prestúpil do Dukly Košice. Na východe republiky bol jednotka svojho tímu a s touto úlohou prišiel na jeseň 1963 aj do Žiliny. Oplatilo sa, veď do roka oslavoval so spoluhráčmi víťazstvo v D-skupine celoštátnej druhej ligy. Do najvyššej súťaže však Žilinčania z kvalifikácie nepostúpili," doplnili Vlci Hajdukov životopis.

Dával dohromady hokejové výstroje a preslávil sa po celom Slovensku ako špičkový opravár

Hajduk po predčasnom ukončení kariéry presedlal na trénerstvo. V roku 1975 začal spolu s Viliamom Pongrácom viesť mladší dorast a neskôr aj ženy. Na žilinskom zimnom štadióne napokon prevzal aj úlohu hospodára, z ktorého sa postupne premenil na špičkového opravára hokejovej výstroje známeho po celom Slovensku.

Rodine Jána Hajduka a hokejovému klubu Vlci Žilina týmto vyjadrujeme úprimnú sústrasť.


Súvisiaci článok
Svorka ukončila prípravu v Banskej Bystrici. Barani boli aj tento raz obstojným súperom
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť