Streda 18. 09. 2024 21:48:29 | Meniny má Eugénia

Dolný Kubín bol centrom parašportu: Športové hry telesne znevýhodnenej mládeže získali medzinárodný rozmer

V Dolnom Kubíne sa počas uplynulého víkendu od piatka 13. septembra konali Športové hry telesne znevýhodnenej mládeže, ktoré tento rok nadobudli medzinárodný rozmer pod názvom Slovak Abilitysport Youth Games 2024. Informoval o tom Martin Buzna z kancelárie primátora mesta Dolný Kubín v tlačovej správe.

Radka Kostánová|16. september 2024|14:00:05

Zdroj: Facebook/Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov

Súvisiaci článok
Športové hry telesne znevýhodnenej mládeže: Dolný Kubín bude žiť pohybom
Čítajte viac >

Športové hry telesne znevýhodnenej mládeže v Dolnom Kubíne

V našom minulom článku sme vás informovali, že mesto Dolný Kubín pripravuje na víkend podujatie medzinárodných rozmerov. Športové hry telesne znevýhodnenej mládeže sa zaradili medzi najvýznamnejšie podujatia svojho druhu na Slovensku. „Sme nadšení, že sme v spolupráci s mestom Dolný Kubín dokázali posunúť podujatie na medzinárodnú úroveň. Veríme, že táto skúsenosť mladým športovcom prinesie nielen športové úspechy, ale aj nové priateľstvá a cenné zážitky,“ uviedla Martina Balcová, výkonná riaditeľka Slovenského zväzu telesne postihnutých športovcov.

Program bol nabitý športom

Podujatie odštartovalo už v piatok 13. septembra disciplínami paralukostreľby a boccie, zatiaľ čo sobota 14. septembra priniesla vzrušujúce súboje v plávaní, atletike, stolnom tenise a boccii. Ako informoval Buzna, zaujímavosťou v Dolnom Kubíne bol atletický program, v rámci ktorého sa súťaže konali spoločne s atletickým mítingom zdravých detí, mládeže a veteránov.

459993365_915202493972944_5487162593646001733_n.jpg Zdroj: Facebook/Slovenský zväz telesne postihnutých športovcov

Prvé reakcie od zahraničných a domácich účastníkov sú veľmi priaznivé. „Veľmi sa z toho tešíme. Vyzerá to, že druhý ročník Športových hier mládeže absolútne naplnil všetky naše očakávania, ba dokonca ich v niektorých momentoch aj prekonal. Tento ročník bol odlišný predovšetkým svojou emóciou, pretože medzinárodné podujatie prináša úplne inú úroveň súťaženia. Kým pred rokom sme tu mali 60 športovcov zo Slovenska, tento rok sme privítali 100 športovcov zo štyroch krajín, čo už dáva podujatiu, najmä v športoch ako plávanie a boccia, punc európskeho šampionátu juniorov. Bolo naozaj úžasné vidieť špičkové juniorské výkony, ktoré sa vyrovnajú majstrovstvám Európy,“ konštatoval riaditeľ hier Pavel Bílik.

Ambície do budúcnosti sú veľké

Mesto Dolný Kubín sa pripravilo na organizáciu hier dôkladne, pričom zabezpečilo aj plne bezbariérové priestory a športoviská.

Ambície do budúcnosti sú teda jasné a veľké. „Chceme v Dolnom Kubíne usporiadať svetové hry našej medzinárodnej organizácie World Abilitysport. No a budúci rok by sme si to ešte možno vyskúšali s účasťou šiestich, prípadne siedmich krajín zo Strednej Európy, čo by bolo bránou k tomu, aby sme potom o rok alebo dva požiadali o usporiadanie Svetových hier mládeže,“ dodal riaditeľ podujatia Pavel Bílik.


Súvisiaci článok
Festival Rodina s úsmevom vyčaroval úsmev na tvárach a šťastie do sŕdc!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť