Piatok 27. 09. 2024 06:01:30 | Meniny má Cyprián

6 prírodných liekov na prechladnutie a chrípku, ktoré sa oplatí vyskúšať

Ak hľadáte prírodné spôsoby, ako zmierniť príznaky prechladnutia a chrípky, vyskúšajte niektoré naše tipy. Tieto metódy môžu pomôcť zmierniť bolesť hrdla, uvoľniť hlien a posilniť imunitný systém, čím podporia vaše rýchlejšie zotavenie.

Juliana Krčulová|22. september 2024|15:59:57

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Pripravte sa na jeseň: Tri outfity, ktoré vás zahrejú a budú vyzerať skvele
Čítajte viac >

Portál One Medical sa na svojom internetovom blogu zameral na niekoľko prírodných liekov na prechladnutie a chrípku, ktoré stoja za vyskúšanie.

Med

Ak bojujete s bolesťou hrdla alebo kašľom, možno nájdete útechu v troche medu. Výsledky 14 štúdií z roku 2020 podľa portálu One Medical dokázali, že med je účinnejší pri zlepšovaní symptómov infekcie horných dýchacích ciest ako tradičné lieky, teda voľnopredajné lieky proti kašľu.

Ukázalo sa tiež, že med má protizápalové vlastnosti, takže lyžička medu alebo zmiešanie medu s trochou vody môže pomôcť s upokojením podráždeného hrdla.

Kloktadlo so slanou vodou

Nemali by sme zatracovať ani tento dlhoročný domáci liek, ktorý poznáme od našich starých rodičov. Aj keď sa vám to môže zdať hlúpe, kloktanie zmesi teplej vody a soli vám môže v takomto období prechladnutia a chrípky skutočne poskytnúť úľavu.

Ak trpíte bolesťou hrdla, soľný roztok pomôže uvoľniť hlien a zmierniť zápal. Kloktanie slanej vody môže podľa slov odborníkov pomôcť odstrániť vírusy alebo škodlivé baktérie z úst a hrdla.

10677.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Výplach nosa

Výplach nosa môže pomôcť zmierniť jeho upchatie. Ak slanou vodou prepláchnete nosové priechody, odstránite tým z dutín usadený hlien, nečistoty a alergény. Výplach nosa môže taktiež pomôcť znížiť opuch a zvlhčiť nosové priechody, aby sa zmiernila suchosť a svrbenie.

6414.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Zinok

Cítite, že prichádza nádcha? Možno by vám prospelo užívanie zinku. Viaceré štúdie podľa získaných údajov portálu One Medical ukázali, že zinkové pastilky môžu pomôcť skrátiť trvanie prechladnutia, najmä, ak sa užijú do 24 hodín od nástupu symptómov.

Vitamín C

Vitamín C hrá dôležitú úlohu v imunitnom systéme nášho tela, ako aj pri sile kostí a svalov. Môže tiež poskytnúť určitú úľavu od bežného prechladnutia, no najlepšie je vitamín C užívať pravidelne.

835.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Inhalácia parou

Ďalšou liečbou, ktorá by vám mohla pomôcť na prechladnutie a chrípku, je inhalácia pary. Niektorým ľuďom pomáha dýchať vlhký, teplý vzduch z vodného výparníka alebo misky s horúcou vodou. Vdychovanie pary môže podľa slov odborníkov zmierniť zápal ciev v nosových priechodoch a riediť hlien.

Aj keď žiadna z týchto terapií úplne nevylieči bežnú infekciu alebo infekciu horných dýchacích ciest, všetky sú bezpečné a stojí za to ich vyskúšať, ak vám v tomto období prechladnutia a chrípky vedia aspoň trochu pomôcť.


Súvisiaci článok
Jesenné nechty: Nechajte sa inšpirovať a vyskúšajte niečo nové!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť