Streda 18. 09. 2024 14:02:46 | Meniny má Eugénia

Vodiči, majte sa na pozore. Štát označil rizikové a pokutované úseky, radary môžu prekvapiť aj vás (MAPA)

Štát cez rôzne ministerstvá dozerá na chod každodenného života a obmedzenie nebezpečia v premávke je jedným z týchto faktorov. Nepriaznivé počasie a frustrácie niektorých vodičov spôsobujú, že sa zvyšuje početnosť nehôd. Niektoré sú aj smrteľné. Aj v Žilinskom kraji sa nachádzajú úseky, ktoré štát považuje za nehodové a na niektorých vás môžu odhaliť aj radary a v prípade prekročenia rýchlosti vám hrozí aj pokuta.

Michal Szentivanyi|14. september 2024|19:00:05

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com a TASR/Michal Svítok

Súvisiaci článok
Dažde a vietor komplikujú premávku: Polícia varuje vodičov pred nebezpečenstvami na cestách
Čítajte viac >

O výskyte týchto radarov a nebezpečných úsekoch informoval portál topspeed.sk. Podľa ich záverov budú pribúdať miesta s výskytom radarov, odosielajúcich takzvané automatické pokuty. Výnimkou nie je ani dohľad na miestach, kde sa nachádzajú stopky či semafory.

14651351.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Stacionárne radary sa budú nakupovať

Štát podľa portálu topspeed.sk momentálne rieši nákup stacionárnych radarov. Rozdávať sa tak budú pokuty za vysokú rýchlosť, no aj za iné porušenia pravidiel. Kým ešte nie je známy termín, kedy k tomuto nákupu dôjde, môžete si pozrieť interaktívnu mapu, na ktorej sú vyznačené viaceré informácie o rizikových úsekoch a radaroch.

Screen Shot 09-14-24 at 12.14 PM.JPG Zdroj: mfsr.sk

V tomto prípade sa nechal počuť aj Útvar hodnoty za peniaze. Ten podľa topspeed.sk upozornil, že okolo 100 zariadení sa má nachádzať na úsekoch s nehodovosťou, ktorá je buď priemerná, alebo dokonca podpriemerná.

Je teda predpoklad, že podľa interaktívnej mapy tieto zariadenia pokryjú aj značnú časť severného Slovenska. V Žilinskom kraji sa podľa mapy, ktorú na svojom webe uverejnilo Ministerstvo financií Slovenskej republiky, nachádza hneď niekoľko žltých, oranžových a červených ciest. Tieto farby symbolizujú miernu až veľmi rizikovú nehodovosť na daných úsekoch.

Je teda preto logický predpoklad, že práve na týchto miestach budú v budúcnosti umiestnené spomínané radary. Tieto stroje budú fotiť a posielať pokuty poštou rovno samotným motoristom. To všetko na základe takzvanej objektívnej zodpovednosti. Nepôjde pritom len o prekročenie maximálne povolenej rýchlosti.

Rizikové komunikácie v Žilinskom kraji

Pri bližšom pohľade na interaktívnu mapu je zrejmé, že medzi rizikové miesta z hľadiska počtu nehôd sa zapísali tieto komunikácie:

  • cesta číslo I/11 zo Žiliny smerom na Čadcu
  • cesta číslo I/18 zo Žiliny smerom na Vrútky a Martin; medzi Turanmi a Ružomberkom a medzi Liptovským Hrádkom a Liptovským Mikulášom
  • cesta číslo I/14 zo Žiliny smerom do Rajca
  • cesta číslo I/65 a číslo I/65D v Martine
  • cesta číslo I/61 z Bytče smerom na Považskú Bystricu

Súvisiaci článok
Severné Slovensko čakajú ďalšie zrážky. Štát vzhľadom na zlé počasie zverejnil rady, ako sa zachovať pri povodniach
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť