Štvrtok 19. 09. 2024 00:03:00 | Meniny má Konštantín

Hrozí, že spadne najväčšia zrúcanina na Liptove: Hrad Likava čaká rekonštrukcia, zatvorený bude 2 roky

Zrúcaninu hradu Likava čaká veľká rekonštrukcia za takmer štyri milióny eur. STVR o tom informovala vo svojej reportáži.

Radka Kostánová|12. september 2024|08:00:05

Zdroj: Facebook/Hrad Likava

Súvisiaci článok
Hrad Likava a ďalšie lokality čaká obnova. Žilinská župa ohlásila, že získala dôležitú finančnú injekciu
Čítajte viac >

V našom minulom článku sme informovali, že hrad Likava a ďalšie lokality v Žilinskom kraji čaká obnova. STVR sa zamerala vo svojej reportáži práve na hrad Likava, pretože múry sa rozpadajú a hrozí, že celý hrad spadne.

Rekonštrukcia za 4 milióny eur

Žilinský samosprávny kraj priblížil, že získal nenávratný finančný príspevok z programu Interreg SK-CZ na roky 2021-2027, ktorý bude použitý aj na obnovu hradného areálu hradu Likava. Konkrétne za 3,8 miliónov eur.

Hrad bol na rok uzavretý aj pred siedmimi rokmi. Bolo to z dôvodu sanácie brala, na ktorom stojí. Podľa informácií z STVR idú teraz rekonštruovať samotné hradné múry, ktoré sa rozpadajú.

440430310_871536378116536_7498633247111783181_n.jpg Zdroj: Facebook/Hrad Likava

„To znamená, že hrad Likava, tak, ako ho poznáme, vlastne zostane v tej istej hmote, ale bude zakonzervovaná ruina s tým, že jednotlivé tie nádvoria aj tie priestory paláca budú opäť prístupné verejnosti, tak ako boli kedysi prístupné v minulosti,“ priblížil pre STVR riaditeľ Liptovského múzea Martin Hromada.

Hrad bude zatvorený dva roky

Podľa slov STVR bude hrad zatvorený na dva roky, pretože má pred sebou naozaj veľkú a zložitú rekonštrukciu. Hromada pre STVR uviedol, že okrem toho, že hrad zrekonštruujú, tak ho aj doplnia o expozičnú časť. Keď bude rekonštrukcia dokončená, na hrade bude prvýkrát elektrická energia. Vďaka nej budú môcť využívať moderné technológie v expozíciách.


Súvisiaci článok
Tajomstvá Žilinského kraja: Statočná duša hradnej pani Heleny z Likavy je mementom pre všetkých
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť