Nedeľa 05. 05. 2024 20:50:13 | Meniny má Lesia, Lesana

Hrad Likava a ďalšie lokality čaká obnova. Žilinská župa ohlásila, že získala dôležitú finančnú injekciu

Žilinský samosprávny kraj ohlásil, že získal nenávratný finančný príspevok z programu Interreg SK-CZ na roky 2021-2027 na projekty v oblasti kultúry vo výške viac ako 7,4 miliónov eur. Župa sa už rozhodla, kam tieto prostriedky naleje. Bude to jeden z významných hradov.

Michal Szentivanyi|25. apríl 2024|20:00:47

Zdroj: Koláž/Žilina SP21, zilinskazupa.sk

Súvisiaci článok
Žilinský kraj bije na poplach. Lekári-špecialisti sú pod veľkým tlakom, štát musí začať konať (VIDEO)
Čítajte viac >

Najvyššou investíciou je podľa Žilinského samosprávneho kraja obnova hradného areálu Hradu Likava za 3,8 miliónov eur. „Monitorovací výbor Programu cezhraničnej spolupráce schválil financovanie troch projektových zámerov. Vďaka nenávratnému finančnému príspevku prejde obnovou hradný areál Hradu Likava, ktorý bude sprístupnený verejnosti vo väčšom rozsahu a k jeho atraktivite napomôže aj multimediálna expozícia. Hodnota projektu Hrad Likava – Juraj a Ondráš – zbojnícke legendy je 3 831 384 eur. Na strane prihraničného partnera, ktorým je Moravskoslezský kraj bude zrealizovaná stabilizácia a celková sanácia muriva hradu Hukvaldy," informuje hovorkyňa žilinskej župy Eva Lacová.

01Hrad Likava - autorom fotografie je Štefan Ižo_1600x1067.JPG Zdroj: zilinskazupa.sk

Kraju ide o zatraktívnenie turistických lokalít

„Našou snahou je zvýšiť atraktivitu lokalít, ktoré majú v prihraničnom regiónu oboch krajov kultúrnu hodnotu a význam z hľadiska kultúrneho dedičstva. Obe kultúrne pamiatky majú veľkú historickú hodnotu a našim zámerom je podporiť ich vysoký potenciál pre rozvoj cezhraničného regiónu, ktorý momentálne nie je využitý naplno," priznala a odôvodnila financovanie obnovy predesedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová.

Druhá finančná pomoc pôjde na budovu Liptovského múzea v Ružomberku

Z programu Interreg SK-CZ bude okrem Hradu Likava realizovaný aj projekt Liptál v Liptove a Liptov v Liptále, v hodnote 1 856 150 eur. Projekt rieši rekonštrukciu a obnovu sídelnej budovy Liptovského múzea v Ružomberku. „Rekonštrukciou prejde strecha, ktorá je na tom momentálne najhoršie, keďže do viacerých miest v priestoroch múzea zateká. Súčasťou projektu je tiež modernizácia interiérov múzea, vytvorenie novej smart expozície o prírode Liptova, ale aj workshopy a tvorivé dielne,“ objasnila Jurinová.

Liptovské múzeum - autor fotografie Viktor Mydlo_1600x1067.jpg Zdroj: zilinskazupa.sk

Úzkokoľajka vo Vychylovke

Z finančných prostriedkov podporia aj projekt Kysuckého múzea „Úzkokoľajka – koľaje nás spájajú“. Ide o práce na historickej lesnej úvraťovej železnici vo Vychylovke. „Zrekonštruovaný bude parný rušeň, podporí sa výstavba novej budovy – turistického objektu Staničky u Kubátkov, obstaranie novej dreziny, oprava krytého vozňa a vybuduje sa odstavná koľaj s vonkajšou statickou expozíciou koľajových vozidiel. Hodnota projektu je 1 755 000 eur. Partnerom na českej strane je Osoblažská úzkorozchodná dráha, o.p.s. v rámci spoločného projektu zakúpi a komplexne zrenovuje 4 historické vozne," uzavrela hovorkyňa kraja Lacová.

Vychylovka_1600x1200.jpg Zdroj: zilinskazupa.sk


Súvisiaci článok
Pedagógovia sa dočkali uznania. Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja ocenila 30 učiteľov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť