Streda 18. 09. 2024 22:58:14 | Meniny má Eugénia

Skrytý poklad plný vitamínov: Slivky vás potešia chuťou a dobijú energiou

Plody slivky, ktoré sú síce na prvý pohľad nenápadné, v sebe ukrývajú množstvo živín. Ich pravidelná konzumácia prináša nielen pôžitok z jedla, ale sú najmä prírodným liekom. Prečo by slivky nemali chýbať vo vašej kuchyni?

Monika Bieliková|16. september 2024|15:00:24

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Vitamínová bomba plná antioxidantov: Hrušky podporujú zdravie srdca, trávenie aj imunitu
Čítajte viac >

Predstavte si leto, kedy sa po dlhej prechádzke vraciate domov, unavení a hladní. V miske na stole čaká ovocie – medzi nimi aj šťavnaté, zrelé slivky, ktoré vás lákajú svojou modrofialovou farbou. Stačí jedna, aby ste okamžite pocítili úľavu od hladu.

Slivky sú viac než len jednoduché ovocie. Ich príbeh začal pred viac ako 2 000 rokmi blízko Kaspického mora a dnes si získavajú srdcia milovníkov zdravého životného štýlu po celom svete. Na blahodárne účinky sliviek na ľudský organizmus sa zameral Regionálny úrad verejného zdravotníctva na sociálnej sieti.

Ideálne ovocie pre lepšie trávenie

Slivky, plody patriace do čeľade ružovitých, sú malé, ale výnimočne prospešné ovocie, ktoré by rozhodne nemalo chýbať v pestrej strave. „Obsahujú pre zdravie dôležité vitamíny, ako napríklad vitamín C a vitamíny skupiny B. Z minerálov obsahujú napríklad draslík, horčík či fosfor. Obsahujú aj vlákninu, ktorá prispieva k udržaniu správnej činnosti čriev a pomáha pôsobiť preventívne proti zápche. Slivky navyše taktiež obsahujú sorbitol, ktorý má laxatívne účinky, čím slivky taktiež pomáhajú pri zápche", uviedla MUDr. Šranková z Poradne zdravia.

53025.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Zásoba vitamínov, ktorá chráni aj naše oči

Ich tmavomodrá šupka je zásobárňou antokyánov – fytochemikálií s antioxidačnými účinkami, ktoré chránia telo pred voľnými radikálmi. Slivky tiež obsahujú karotenoidy, najmä betakarotén, ktorý je nevyhnutný pre výrobu vitamínu A, dôležitého pre zdravie očí.

Všestranné využitie, ktoré vás poteší po celý rok

Okrem toho, že slivky prospievajú zdraviu, sú všestranné v kuchyni. Môžete ich konzumovať čerstvé, pridať do koláčov, šalátov, využiť na výrobu džemov či destilátov. Sušené slivky sú vynikajúcou alternatívou, ak chcete mať toto ovocie po ruke celý rok.

20029.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Nezabudnite však na správne skladovanie sliviek – čerstvé zrelé plody sú najlepšie, ak sú mierne poddajné a uchované v chladničke. A ak sa vám podarí kúpiť tvrdšie, dozrejú v papierovom vrecúšku pri izbovej teplote.


Súvisiaci článok
Zázvorový zázrak: Surový je lepší ako tabletky, no nie je vhodný pre citlivé žalúdky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť