Nedeľa 15. 09. 2024 11:32:16 | Meniny má Jolana

Kiss and ride: Žilinská samospráva vyčlenila pri základných školách nové parkovacie miesta pre rodičov

S návratom detí do škôl sa na žilinských cestách opäť zvyšuje dopravné zaťaženie, čo vedie k zápcham a obsadzovaniu miest na cestách a chodníkoch. Projekt Bezpečné ulice, spustený pri dvoch základných školách na sídlisku Vlčince, má za cieľ zlepšiť bezpečnosť ulíc, eliminovať prítomnosť áut v okolí škôl a motivovať deti a rodičov k aktívnej mobilite.

Juliana Krčulová|3. september 2024|09:00:08

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/flickr.com a uha.zilina.sk

Súvisiaci článok
Útvar hlavného architekta mesta Žilina sa pustil do nového projektu. Cieľom je zaistiť bezpečnosť detí nielen v okolí škôl
Čítajte viac >

S návratom detí do škôl sa opäť zvyšuje dopravné zaťaženie na žilinských cestách, pretože väčšina rodičov vozí svoje deti autom. To vedie k dopravným zápcham pri viacerých školách a k obsadzovaniu miest na cestách a chodníkoch vozidlami. Tento problém má riešiť projekt Bezpečné ulice, ktorý bol pilotne spustený pri dvoch základných školách na sídlisku Vlčince. Zo žilinskej radnice o tom prostredníctvom tlačovej správy informovala vedúca odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou mesta Žilina, Katarína Gazdíková.

Cieľom projektu je podľa dostupných informácií zlepšiť bezpečnosť ulíc v okolí škôl, eliminovať prítomnosť áut v okolí školských zariadení a motivovať deti a ich rodičov k aktívnej mobilite, aby chodili do školy peši, prípadne využili bicykel či mestskú hromadnú dopravu.

Snimka-obrazovky-2024-09-02-165715-768x555.jpg Zdroj: zilina.sk

Gazdíková uviedla, že jednou zo škôl zapojených do projektu je aj Základná škola s materskou školou sv. Gorazda, neďaleko ktorej vyhradila žilinská samospráva časť parkovacích miest slúžiacich na vysadenie detí. „Z dopravného mapovania sme zistili, že vo vnútrobloku na Černovskej ulici dochádza k dopravnej zápche a neprehľadnej situácii v dôsledku parkovania vodičov, ktorí ráno vozia svoje deti do školy. Naším cieľom je upokojenie dopravy v tejto lokalite a poskytnutie rodičom alternatívu parkovania. Na týchto takzvaných „kiss and ride“ parkovacích miestach rodič vysadí svoje dieťa, ktoré bezpečne prejde prechodom pre chodcov, ktorý je v ranných hodinách strážený policajtom,“ priblížil riaditeľ Útvaru hlavného architekta Žilina, Rudolf Chodelka.

Rodičia tak môžu využiť špeciálne vyhradené parkovacie miesta na ulici Sv. Cyrila a Metoda, kde môžu parkovať po dobu 15 minút v čase od 7:00 do 8:00 hodiny.

6-scaled.jpg Zdroj: uha.zilina.sk

Nové dopravné značenie je v tejto oblasti zavedené už od júna, avšak obyvatelia, rezidenti, ho zatiaľ veľmi nerešpektujú. Mestská samospráva preto vyzvala obyvateľov okolitých bytových domov, aby ho dodržiavali. „Začína nám školský rok a aby sme sa vyhli spomínaným problémom, prosíme obyvateľov o ohľaduplnosť a rešpektovanie týchto dopravných značiek. Veríme, že vďaka tejto zmene sa dopravná situácia na tomto mieste výrazne zlepší a najmä upokojí, čo koniec koncov pocítia práve obyvatelia dotknutej časti,“ skonštatoval žilinský primátor, Peter Fiabáne.

Mesto Žilina spustilo projekt Bezpečné ulice pilotnými aktivitami na ZŠ s MŠ sv. Gorazda a ZŠ Martinská, kde zaviedli prvé opatrenia. „Ide o jednoduché zmeny a zásahy, akými sú napríklad zmeny v dopravnom značení, vyhradenie odstavných pruhov pre rodičov v ranných hodinách, maľbami na chodníkoch v miestach pred priechodmi pre chodcov, doplnenie lavičiek, zákaz vjazdu automobilov na školský dvor a vyhradenie priestorov pred školou deťom,“ konkretizovala vedúca odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou mesta Žilina, Katarína Gazdíková.

5-scaled.jpg Zdroj: uha.zilina.sk


Súvisiaci článok
Žilinský kraj sa opakovane pokúša predať bývalý areál Stredného odborného učilišťa drevárskeho v Turanoch
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť