Streda 18. 09. 2024 01:31:31 | Meniny má Eugénia

Útvar hlavného architekta mesta Žilina sa pustil do nového projektu. Cieľom je zaistiť bezpečnosť detí nielen v okolí škôl

Útvar hlavného architekta mesta Žilina realizuje projekt s názvom Bezpečné ulice. Jeho cieľom je urobiť prostredie inkluzívnejším a zaistiť bezpečnosť detí pri ich pohybe, nielen v okolí školy.

Juliana Krčulová|6. október 2023|18:00:11

Zdroj: Zilina.sk

Súvisiaci článok
Karol Haas s kolegami chce zlepšiť bezpečnosť detí pred školami. Pilotný projekt chystajú na Vlčincoch
Čítajte viac >

Žilinská radnica v aktuálnom vydaní Radničných novín informovala, že projekt Útvaru hlavného architekta mesta Žilina s názvom Bezpečné ulice je v súčasnosti v analytickej fáze a pripravuje sa v spolupráci so Základnou školou Martinská, so Základnou a materskou školou Svätého Gorazda na Vlčincoch a s podporou odborníkov zo Žilinskej univerzity.

„Jeho cieľom je na týchto dvoch základných školách navrhnúť udržateľné opatrenia, ktoré zabezpečia deťom bezpečnú cestu z domu do školy a späť, zároveň vytvoriť prívetivé prostredie pre deti, ktoré im umožní slobodný pohyb v meste,“ približuje samospráva.

Zámerom útvaru je podľa dostupných informácií správne vyhodnotiť kolízne situácie či miesta a spolu s deťmi a ich rodičmi nájsť komplexné spôsoby zlepšenia celkovej bezpečnosti na uliciach a v okolí konkrétnych škôl.

Vzhľadom na to, že počet detí, ktoré dochádza do škôl autom celosvetovo stúpa, cieľom iniciatívy je povzbudiť čo najviac detí, aby chodili pešo, na bicykli alebo používali verejnú dopravu.

„Prvým krokom je identifikácia problémov realizovaná prostredníctvom dotazníka pre rodičov, ktorý pomôže pochopiť dopravnú situáciu pri konkrétnej škole v súvislosti s dopravným správaním rodičov, ale aj potreby, ktoré vnímajú rodičia v súvislosti s bezpečnou cestou detí do školy,“ uviedli zástupcovia žilinskej radnice v novom vydaní Radničných novín.

Doplnili, že v rámci analýzy sa realizovalo aj mapovanie dopravnej situácie počas rannej špičky v okolí škôl. Vďaka získaným dátam je teraz jednoduchšie porozumieť správaniu sa peších, cyklistov a vodičov v okolí škôl, a tiež napríklad zistiť, koľko áut sa pohybuje v území s cieľom vyloženia dieťaťa a ako to ovplyvňuje dané prostredie, koľko detí dochádza do školy pešo a z akých smerov, či v akých miestach dochádza k nebezpečným situáciám.

Na základe získaných výsledkov zástupcovia Útvaru hlavného architekta mesta Žilina navrhnú najlepší možný postup pre zlepšenie bezpečnosti v okolí pilotných škôl s dôrazom na podporenie pešieho a slobodného pohybu detí.


Súvisiaci článok
Na ulici Komenského v Žiline pribudne nový kvetinový záhon. Mesto bude opäť o niečo krajšie
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť