Utorok 17. 09. 2024 08:45:58 | Meniny má Olympia

Karol Haas s kolegami chce zlepšiť bezpečnosť detí pred školami. Pilotný projekt chystajú na Vlčincoch

Poslanec mestského zastupiteľstva v Žiline Karol Haas spolu s ďalšími kolegami prichádza s návrhom, ako vyriešiť bezpečnosť detí pri školách v meste. Ako pilotný projekt si vybral riešenie situácie pred základnou školou sv. Gorazda na Vlčincoch. Navrhuje vytvorenie novej prístupovej cesty pre rodičov a následného kruhového objazdu, ktorý bude slúžiť na vystupovanie, ktorý nazýva kisa and ride priestor. V preklade „daj dieťaťu pusu a odíď“. FOTO: screenshot video Karol Haas

Michal Filek|19. február 2023|10:25:56

Na utorkové zastupiteľstvo prichádza Haas s návrhom, aby poslanci schválili vypracovanie štúdie podľa jeho návrhov.

Ako v ňom píše, ulice v blízkosti škôl v meste Žilina nie sú bezpečným priestorom pre deti. Na ZŠ Gorazda pravidelne v ranných a poobedných hodinách kolabuje doprava z dôvodu zhustenej premávky na uliciach Fullu, sv. Gorazda a Černovská.

„Naším cieľom je urobiť ulice v blízkosti škôl bezpečné, tak aby sme sa nebáli poslať deti samé do školy pešo, alebo na bicykli. Uznesením, ktoré budem predkladať spoločne s kolegami z klubu Za naše mesto a ďalšími poslancami na februárovom zastupiteľstve, budeme môcť vytvoriť na ZŠ Gorazda prvú pilotnú štúdiu, kde budú môcť vzniknúť úpravy, ktoré priestor pre školy robia bezpečným,“ uvádza predkladateľ.

Štúdia, ktorú by malo zastupiteľstvo schváliť, bude obsahovať vyvýšené priechody pre chodcov, vytvorenie novej príjazdovej cesty na odľahčenie dopravy, pozdĺž ktorej by vznikli aj nové parkovacie miesta. Kiss and ride priestor by mal vzniknúť na malom kruhovom objazde. Na ňom by sa mohli rodičia s deťmi rozlúčiť a bezpečne odísť.

Obrázok1.png FOTO: Karol Haas. Nová prepojovacia komunikácia s jednostranným kolmým parkovaním, poprípade s obojstranným pozdĺžnym.

„V blízkosti vstupu do školy ÚHA navrhuje vytvoriť malý kruhový objazd, ktorý by slúžil na bezpečné dopravenie detí v blízkosti školského pozemku, tak, aby sa úplne obmedzila kolízia detí s automobilovou dopravou. Kruhový objazd môže vo večerných hodinách slúžiť aj ako parkovisko,“ píše Haas spolu s kolegami.

Malo by ísť o pilotný projekt, ktorý by potom mohli rozšíriť do ďalších škôl.

Keďže spolu s Haasom ho predkladá aj 15 ďalších poslancov, čo je v zastupiteľstve väčšina, je veľký predpoklad, že ho v utorok schvália.


Súvisiaci článok
Dopravné značenie na križovatke Hollého a Bratislavskej je, podľa mesta, v poriadku. Vodiči majú dodržiavať pravidlá
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť