Streda 18. 09. 2024 16:52:43 | Meniny má Eugénia

Psychologická pomoc na dosah pre každého: Poisťovňa prináša prevratný benefit pre duševné zdravie

Všeobecná zdravotná poisťovňa prichádza s inovatívnou službou, ktorá môže výrazne zlepšiť prístup k psychologickej starostlivosti na Slovensku. Pomoc prostredníctvom mobilnej aplikácie bude lacnejšia a dostupnejšia pre poistencov.

Monika Bieliková|31. august 2024|13:00:02

Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Súvisiaci článok
Letná rutina pomáha tínedžerom čeliť izolácii a úzkosti, radia odborníci
Čítajte viac >

Duševné zdravie Slovákov sa v posledných rokoch zhoršuje, no prekážkou k jeho zlepšeniu bývajú dlhé čakacie doby či stigmatizácia návštevy odborníka. Všeobecná zdravotná poisťovňa na túto situáciu reaguje prelomovým programom, ktorý prináša dostupnú a flexibilnú psychologickú pomoc prostredníctvom online konzultácií. Televízia Markíza sa na túto tému zamerala v reportáži na svojom webe.

Psychologické problémy rastú

Podľa poisťovne rastie počet poistencov, ktorí vyhľadajú psychologickú pomoc. „Kým v roku 2021 navštívilo odborníka 32 392 poistencov Všeobecnej zdravotnej poisťovne, minulý rok to bolo už 36 150. Z celkového počtu bolo 58 percent žien, zhruba štvrtinu všetkých návštev tvorili deti. U poistencov bola najčastejšie diagnostikovaná adaptačná porucha, úzkosti, depresia či porucha poznávania,“ skonštatovala v reportáži TV Markíza poisťovňa.

9909.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Program Vernosť+ a nový benefit Psychológ+

Ak ste poistencom Všeobecnej zdravotnej poisťovne aspoň rok, môžete sa zapojiť do programu Vernosť+, ktorý umožňuje využívať nové benefity vrátane Psychológ+. Deti do šiestich rokov majú tento nárok automaticky. V rámci aplikácie si môžu poistenci vybrať tému, ktorá ich trápi, napríklad výchovné problémy, úzkosť, problémy vo vzťahoch, či kariérne poradenstvo. Potom si zvolia konkrétneho psychológa a termín sedenia.

Jeden 45-minútový rozhovor stojí poistenca 30 eur, pričom bežná cena konzultácie začína na 48 eurách. „Uvedomujeme si, že psychické ochorenia sa, žiaľ, stávajú novodobou epidémiou. Je nevyhnutné, aby sa duševnému zdraviu začala prikladať rovnaká dôležitosť ako fyzickému,“ povedal Martin Fekete, podpredseda predstavenstva Všeobecnej zdravotnej poisťovne a riaditeľ sekcie prevádzky v reportáži TV Markíza.

2149277529.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Služby súkromných poisťovní

Aj súkromné zdravotné poisťovne reagujú na potrebu duševnej starostlivosti. Union poskytuje 10-percentnú zľavu na sedenia s psychológom a ponúka svojim poistencom osvetové materiály či podcastový kanál Zdravá duša. Poistenci Dôvery môžu využívať zľavové kupóny na konzultácie a inovatívne nástroje v mobilnej aplikácii VOS: Duševné zdravie & denník, ktorá obsahuje aj chat s AI psychológom.

Nová služba Všeobecnej zdravotnej poisťovne má ambíciu pomôcť ešte väčšiemu počtu poistencov, aby mali psychologickú pomoc na dosah bez zbytočných prekážok.


Súvisiaci článok
Rozvod a duševné zdravie: Plnohodnotné detstvo môžu deti zažiť aj v neúplnej rodine
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť