Streda 18. 09. 2024 16:25:03 | Meniny má Eugénia

Žalostný stav kultúrnej pamiatky. Developer nekomunikuje, kaštieľ na Liptove naďalej chátra

Jedna z najstarších historických stavieb v Liptovskom Mikuláši to ma poriadne nahnuté. Jej aktuálna kondícia je v dezolátnom stave a developer, ktorý stavbu pred istým časom kúpil, sa zaviazal k jej rekonštrukcii a stavaniu apartmánov. Nič z toho sa však nedeje a pamiatkári sú v hlbokých obavách. Jednou z možností je pokuta, keďže do stavby zateká dažďová voda.

Michal Szentivanyi|29. august 2024|13:00:40

Zdroj: STVR

Súvisiaci článok
Aj na Liptove sa písala história slovenskej inteligencie. Pripomíname si významné výročie
Čítajte viac >

O schátranej stavbe vo svojej reportáži informovala verejnoprávna televízia STVR. Celá situácia sa totiž má tak, že pamiatke hrozí zrútenie a odborníci sa už zhodli na tom, že nie je priestor ďalej vyčkávať. Developer dokonca odmietol komunikovať s STVR.

Screen Shot 08-27-24 at 01.55 PM 002.JPG Zdroj: STVR

Náprava nebola vykonaná, tak pristúpili k sankčnému konaniu

„Tá náprava spočívala v zabezpečení strechy proti prenikaniu dažďovej vody. To nerealizoval do určeného termínu. A tak teraz musíme a pristúpili sme ku konaniu o sankcii,“ povedal v reportáži STVR riaditeľ Krajského pamiatkového úradu v Žiline Miloš Dudáš. Ten dodal, že nemali inej cesty, ako pristúpiť k sankciám. O ich výške diskutovať nechceli, pretože konanie nie je na konci.

Screen Shot 08-27-24 at 01.56 PM.JPG Zdroj: STVR

Mal pristúpiť k opravám a k stavbe apartmánov, nič z toho sa ale nestalo

„Tie sankcie môžu byť opakované a samozrejme v budúcnosti už ďaleko vyššie. Ale naším cieľom naozaj nie je sankcia, naším cieľom je oprava strechy,“ pokračoval pre STVR Dudáš. Významný kaštieľ v liptovskomikulášskej časti Palúdzka kúpil developer, ktorý sa podľa popisu činnosti venuje aj stavbe apartmánov. Na skutočnosť, že necháva kaštieľ v tak zúboženom stave, nereaguje. V susedstve pritom mali pribudnúť apartmánové domy, na ktoré mesto vydalo povolenie. Developer zatiaľ nepostavil domy a ani neopravil samotný kaštieľ.

„V tejto situácii by malo aj mesto začať konať. Možno by tu mohla vzniknúť aj myšlienka, keď sa mu nedarí stavať, nekoná, možno že má ekonomické problémy, zaujať stanovisko, či to aj neodkúpiť,“ skonštatoval pre STVR podpredseda občianskeho združenia Naša Palúdzka Ján Droppa.

Screen Shot 08-27-24 at 01.55 PM.JPG Zdroj: STVR

„Otázka je, samozrejme, ceny a potom využitia, pretože mesto zatiaľ nepočítalo s tým, že by malo nejaký účel využitia tohto priestoru. Je to skôr súkromná záležitosť,“ povedal v reportáži STVR primátor Liptovského Mikuláša Ján Blcháč. Starodávny kaštieľ pochádza ešte zo 16. storočia a bol sídlom vlastníkov Palúdzky, teda Paluďajovcov.


Súvisiaci článok
Vážna nehoda na Liptove. Muž s dodávkou vošiel do protismeru, došlo k veľkej čelnej zrážke
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť