Streda 18. 09. 2024 21:03:14 | Meniny má Eugénia

Žilinská poliklinika oslavuje 50 rokov: Vstupná brána nemocnice sa už polstoročie nepretržite stará o pacientov

Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina si tento rok pripomína významný medzník – 50. výročie otvorenia jednej zo svojich kľúčových súčastí, Polikliniky II.

Monika Bieliková|27. august 2024|13:30:02

Zdroj: zilina-gallery.sk

Súvisiaci článok
Nový pôrodný gauč v žilinskej nemocnici zažil svoju premiéru. Mamička priviedla na svet zdravého chlapčeka
Čítajte viac >

Presne v pondelok 26. augusta 1974 bola s veľkou slávou a za účasti vtedajšieho ministra zdravotníctva Emila Matejíčka otvorená najvyššia budova žilinskej nemocnice, ktorá sa v tom čase stala symbolom modernizácie zdravotnej starostlivosti pre okres Žilina a jeho širšie okolie. O výročí polikliniky informovala žilinská nemocnica na sociálnej sieti.

Symbol zdravia a precíznej starostlivosti

Poliklinika bola prvou dokončenou budovou v rámci projektu „Dostavba nemocnice“. Investíciu v hodnote 19,5 milióna československých korún zabezpečoval Krajský investorský ústav v Žiline, pričom návrh stavby pripravil architekt Milan Šavlík. Výstavba trvala sedem rokov, od roku 1966 do roku 1973, a odovzdanie do užívania nasledovalo v roku 1974.

V priebehu uplynulých piatich desaťročí poliklinika poskytla zázemie pre početné špecializované ambulancie, ako aj pre vedenie nemocnice. Dnes, po 50 rokoch, patrí medzi dominanty Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina a je dôležitou vstupnou bránou pre pacientov vyhľadávajúcich kvalitnú zdravotnú starostlivosť.

slide_00_compress.jpg Zdroj: fnspza.sk

Dve výročia jedného zdravotníckeho celku

Oslava polstoročného jubilea polikliniky pripadá práve na rok, keď si nemocnica pripomína aj svoje 110. výročie. Žilinská poliklinika pokračuje v napĺňaní svojho pôvodného zámeru a stáva sa čoraz modernejším centrom zdravotnej starostlivosti, s ambíciou neustále rozširovať spektrum odborných služieb pre pacientov.

457031729_918701096968787_6043077603364736241_n.jpg Zdroj: Peter Štanský

Poliklinika, ktorá je symbolom minulosti, prítomnosti aj budúcnosti zdravotníctva v Žiline, dostala od svojich zamestnancov jasné želanie: „Milá poliklinika, prajeme ti, aby si slúžila pacientom a neustále rozširovala spektrum odborností. Nech je naďalej poskytovaná kvalitná zdravotná starostlivosť."


Súvisiaci článok
Modernizácia v žilinskej nemocnici: Chirurgické oddelenie získalo pokrokový operačný stôl
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť