Štvrtok 19. 09. 2024 16:18:18 | Meniny má Konštantín

Ministerstvo vyhlásilo eurofondovú výzvu. Chce podporiť cyklodopravu za takmer 84 miliónov eur

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenskej republiky v pondelok 26. augusta vyhlasuje prvú časť eurofondovej výzvy na podporu cyklodopravy v objeme takmer 84 miliónov eur.

TASR|26. august 2024|13:30:02

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Ľahší život pre cyklistov. V regiónoch kraja pribudli servisné stojany, opravu s nimi hravo zvládnete
Čítajte viac >

V budúcom roku bude výzva rozšírená na 100 miliónov eur. Na pondelkovej tlačovej konferencii v obci Bučany o tom informoval minister investícií Richard Raši.

Od výzvy sa očakáva podpora a rozšírenie siete cyklodopravných trás. „Teda tých trás, ktorých cieľom bude najmä odľahčenie dopravy, ktorých cieľom bude, aby sa ľudia presunuli z motorových vozidiel či z mestskej hromadnej dopravy na cyklochodníky," priblížil minister.

26340.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Okrem takzvanej líniovej cyklistickej infraštruktúry je výzva určená aj na doplnkovú cyklistickú infraštruktúru. „Môžu to byť systémy zdieľaných bicyklov, e-bicyklov, e-kolobežiek, ale aj napríklad odstavné zariadenia pre bicykle," podotkol. Finančné prostriedky môžu byť použité nielen na výstavbu novej infraštruktúry, ale aj na rekonštrukciu či modernizáciu už existujúcej.

Minister priblížil, že do výzvy sa môžu zapojiť mestá, mestské časti, združenia obcí alebo združenia právnických osôb s výlučnou účasťou obcí. Takisto vyšší územný celok alebo rozpočtová či príspevková organizácia, ktorej zriaďovateľom je vyšší územný celok, mesto alebo obec. Rovnako môže ísť o mimovládne organizácie, občianske združenia, neziskové organizácie alebo nadácie.

Predkladať bude možné projekty v hodnote viac ako 201-tisíc eur.


Súvisiaci článok
Novela zákona o povinnom poistení e-kolobežiek: Čo sa zmenilo od 1. augusta?
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť