Streda 18. 09. 2024 08:51:00 | Meniny má Eugénia

OOCR Rajecká dolina odhalila repliku partizánskeho bunkra v obci Kunerad

Oblastná organizácia cestovného ruchu Rajecká dolina pri príležitosti 80. výročia osláv SNP v obci Kunerad slávnostne odhalila repliku partizánskeho bunkra.

Inzercia |25. august 2024|10:00:06

Zdroj: OOCR Rajecká dolina

Súvisiaci článok
Spomienka na padlých hrdinov a nahliadnutie do histórie. Nezmeškajte tradičné oslavy SNP v Kunerade
Čítajte viac >

Odhalenie repliky partizánskeho bunkra

Slávnostné odhalenie repliky partizánskeho bunkra v povstaleckej obci Kunerad sa realizovalo pri príležitosti 80. výročia SNP. Partizánsky bunker postavila OOCR Rajecká dolina z dotácie Ministerstva obrany SR v lesoch za obcou Kunerad pri pomníku A. B. Rogačevského na turistickej a cykloturistickej trase z Kuneradu na Martinské hole v časti Veterné. Cieľom aktivity je odhaľovať návštevníkom a turistom významnú históriu Rajeckej doliny, ktorá mala vplyv na vývoj spoločenských udalostí 20. storočia na celom Slovensku. Aktivita nadväzuje na predchádzajúce aktivity približovania povstaleckej histórie tejto dedinky, ktoré v minulosti organizovalo miestne občianske združenie AKURAD.

Partizánsky bunker odhalil štátny tajomník Ministerstva obrany SR Martin Vojtašovič, predseda OOCR Rajecká dolina a poslanec NR SR Peter Slyško a starosta obce Kunerad.

OOCR -21.jpg Zdroj: OOCR Rajecká dolina

Ministerstvo obrany podporuje a bude aj naďalej podporovať iniciatívy, ktoré smerujú k rozvoju historicko-národného povedomia, a to nielen v kontexte Slovenského národného povstania, ktorého 80. výročie onedlho oslávime. Úprimne oceňujeme prístup OOCR Rajecká dolina, nakoľko to lokálnemu turizmu pridáva ďalší rozmer. Prepojenie prehlbovania vzťahu k prírode a zároveň k histórii je vysokou pridanou hodnotou. Malebná lokalita Rajeckej doliny dokáže prilákať nielen turistov vyhľadávajúcich prírodné krásy, ale aj milovníkov histórie. Všetkým, ktorí sa podieľali na realizácii týchto projektov patrí veľké poďakovanie,“ uviedol štátny tajomník Ministerstva obrany Martin Vojtašovič.

„Ako predsedu OOCR Rajecká dolina ma nesmierne teší, že pamiatka na tých, ktorí sa pričinili o slobodné a demokratické Slovensko v moderných dejinách v povstaleckej obci Kunerad stále pretrváva. Som nesmierne rád, že OOCR Rajecká dolina prispela vďaka finančnej podpore z Ministerstva obrany k rozširovaniu ponuky pre návštevníkov a turistov vytvorením repliky partizánskeho bunkra v Kunerade. Touto aktivitou realizujeme našu koncepciu historického turizmu. V budúcich rokoch pribudnú k bunkru repliky strielní, fotopointy partizánov, informačné tabule o SNP ako aj pamätník 22 českým četníkom, ktorí prišli na pomoc SNP z protektorátu,“ vyjadril sa predseda OOCR Rajecká dolina.

OOCR -18.jpg Zdroj: OOCR Rajecká dolina

Pietny akt pri pamätníku SNP

Následne sa návštevníci spoločne presunuli k pamätníku SNP pod Kuneradský zámok, kde sa konal pietny akt. Pietneho aktu sa zúčastnili okrem štátneho tajomníka Ministerstva obrany SR Martina Vojtašoviča predseda a poslanec NR SR Peter Slyško, charge d'affaires Českej republiky Alena Jermářová, zástupca francúzskeho veľvyslanectva Didier Rogasik, starosta obce Kunerad Miroslav Kudela, náčelník štábu 5. pluku špeciálneho určenia podplukovník Michal Myšiak, predseda OV Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a predseda OV Českého svazu bojovníku za svobodu gen. Mikuláša Končického - Jirka Francírek ako aj starostovia obcí Rajeckej doliny a iní pozvaní hostia.

vence_obec Kunerad_24.08.2024.jpg Zdroj: OOCR Rajecká dolina

Turistický prechod Cestou padlých hrdinov

Program osláv SNP v Kunerade začal hneď ráno turistickým prechodom Cestou padlých hrdinov, ktorý organizovalo občianske združenie AKURAD a Klub vojenských výsadkárov J. Gabčíka. Prechod už tradične prechádzal po miestach bojov SNP v Kuneradskej doline ako sú Slatiny, Pomník A.B. Rogačevského so zakončením pri Pamätníku SNP v Kunerade.

OOCR -51.jpg Zdroj: OOCR Rajecká dolina

Efemérny pamätník Pavlíne Dubeňovej

V predvečer osláv SNP, 23.08.2024 sa konalo podujatie živý pamätník kuneradskej rodáčke Pavlíne Dubeňovej, ktorá pomáhala počas SNP. Podujatie začalo večernou prehliadkou Kuneradského zámku o 18:00 hodine. Následne sa účastníci presunuli do lesa nad Kuneradským zámkom, kde sa konala tzv. partizánska hostina. Prítomní mohli skúsiť chlieb, ktorí pani Dubeňová pravidelne piekla partizánom a zažiť jej životný príbeh ako lesnej robotníčky, ktorá sa zaslúžila o výsadbu lesov v okolí Kuneradu.

IMG_4274IMG_4308_efemérny pamätník Kunerad_23.08.2024_2.jpg Zdroj: OOCR Rajecká dolina

IMG_4308_efemérny pamätník Kunerad_23.08.2024_1.jpg Zdroj: OOCR Rajecká dolina

Článok vznikol v spolupráci s Oblastnou organizáciou cestovného ruchu Rajecká dolina.


Súvisiaci článok
Nezmeškajte Žilinský festival piva s bohatým programom!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť