Streda 18. 09. 2024 15:50:24 | Meniny má Eugénia

Považské múzeum privíta jeseň plnú zábavy. Pripravené sú zaujímavé podujatia (PREHĽAD)

Považské múzeum pripravuje na september rôzne podujatia a výstavy. Tajomný Sherlock Holmes príde na Budatínsky hrad a uskutoční sa aj tradičné Stretnutie drotárskych majstrov. Na čo sa tešíte najviac?

Radka Kostánová|24. august 2024|12:00:11

Zdroj: pmza.sk

Súvisiaci článok
Dožinková slávnosť v Martine: Návštevníci uvidia žatevné zvyky aj historické stroje
Čítajte viac >

Program Považského múzea na september 2024:

Sherlock Holmes na Budatíne – Záhada piatka trinásteho

Hovorkyňa Považského múzea, Magdaléna Lacková, informovala v tlačovej správe, že v piatok 13. septembra sa na Budatínskom hrade objaví Sherlock Holmes. Tentokrát ho gróf Ladislav a grófka Šarlota pozvali na svadbu dcéry Karolíny. Na hrade sa dejú čudné veci a oni chcú zistiť prečo. Súvisí to s dátumom sobáša, pretože je v piatok trinásteho? Alebo je za tým niečo iné? Príďte rozlúštiť záhadu aj vy. Vstupné stojí 8 eur pre dospelého a 5 eur pre deti od 10 rokov.

Sherlock_2024_web-1-736x736.jpg Zdroj: pmza.sk

Big Bear’s Ultra

Od piatka 20. do nedele 22. septembra sa uskutoční aj beh po horách a kopcoch okolo Žiliny. Tento beh spája nadšencov trailov v Poľsku, na Slovensku, v Slovinsku, Taliansku, Bosne, Srbsku a Macedónsku. Nie je to len podujatie, je to cesta, ktorá spája nadšencov behu v zmesi kultúr, kamarátstva a súťaženia.

Stretnutie drotárskych majstrov - 30. výročie

Z piatka 27. na sobotu 28. septembra sa v Považskom múzeu uskutoční Stretnutie drotárskych majstrov. Pôjde o inšpiratívny workshop umelcov, remeselníkov a nadšencov umenia, zameraný na rozvoj drotárskych zručností a ich uplatnenie v moderných umelecko-remeselných a výtvarných aktivitách.

„Aktuálny jubilejný ročník bude venovaný tvorbe drôtených výtvarných objektov na voľnú tému s prvkami trash artu. Piatkový program je určený prihláseným účastníkom podujatia a jeho súčasťou je exkurzia do hlavných centier drotárskeho kraja, tiež odborné prednášky k problematike ošetrovania kovov a rekonštrukcii pôvodných pracovných postupov," priblížila Lacková.

V sobotu 28. septembra bude podujatie prístupné aj širokej verejnosti.

Výstava: Dejiny textilnej výroby v Žiline a jej okolí

V Budatínskom hrade bude od utorka 3. septembra sprístupnená výstava o dejinách textilnej výroby v Žiline a jej okolí. Jej cieľom bude poukázať na textilnú produkciu, ako na jeden zo sektorov, ktoré stáročia výrazne ovplyvňovali hospodársky a spoločenský charakter mesta a jeho regiónu. Návštevník na výstave objaví výrobné nástroje, fotografie, pohľadnice, reklamné letáky, ale aj samotné produkty vybraných žilinských textilných podnikov.

Večer zmyslu plný

Na hrade Strečno sa opäť uskutoční zážitková nočná prehliadka. Budete ju môcť zažiť v stredu 11. septembra od 20:00 do 22:00 hodiny. Pripravte sa na lahodnú kuchyňu a stredoveké chute, pokocháte sa ohňovou show a dotknete sa nepoznaného. Vstupné stojí ako na bežnú prehliadku - 7 eur štandardné a 3,50 eurá zľavnené.

Večer zmyslu plný.JPG Zdroj: pmza.sk

Sprevádza archivár

V Sobášnom paláci v Bytči sa môžete tešiť na nové podujatie. V soboty 21. a 28. septembra o 14:00 hodine a utorky 17. a 24. septembra o 8:00 a 10:00 hodine sa uskutočnia komentované prehliadky výstavy Archív pri príležitosti 70. výročia organizovaného archívnictva na Slovensku. Základné vstupné bude stáť 5 eur, zľavnené 3 eurá.

Dobrodružná cesta múzeom

Zástupcovia Považského múzea pozývajú všetkých nadšencov dopravy aj na podujatie do Rajeckých Teplíc. V sobotu 14. septembra od 16:00 do 19:00 hodiny budete môcť zažiť netradičnú prehliadku Múzea dopravy pre 2 až 6-členné tímy. Tie budú riešiť úlohy, odpovedať na otázky, nachádzať indície, ktoré ich dovedú k pokladu a pritom hravou formou spoznávať exponáty. Vstupné stojí 5 eur.

Dobrodružná cesta múzeom.JPG Zdroj: pmza.sk


Súvisiaci článok
Spomienka na padlých hrdinov a nahliadnutie do histórie. Nezmeškajte tradičné oslavy SNP v Kunerade
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť