Streda 18. 09. 2024 05:27:16 | Meniny má Eugénia

Bábiky, ktoré liečia: Nový projekt v Univerzitnej nemocnici v Martine pomáha malým pacientom prekonať strach

Malí pacienti v Univerzitnej nemocnici Martin sa stali súčasťou jedinečného projektu, ktorý im pomáha zvládať bolesť a strach. Terapeutické bábiky si môžu vyfarbiť, vyjadriť tak svoju bolesť či náladu a komunikovať ich s ošetrujúcim personálom.

Monika Bieliková|21. august 2024|14:00:02

Zdroj: Koláž Žilina SP21/unm.sk

Súvisiaci článok
Robotníci v Martine odštartovali výstavbu novej nemocnice. Na stavenisku operujú ťažké stroje (FOTO)
Čítajte viac >

Deti v nemocnici často čelia neznámym a náročným situáciám. Strach, bolesť a odlúčenie od rodiny sú pre nich každodennými výzvami. Základná škola s materskou školou pri Univerzitnej nemocnici Martin začala spoluprácu s medzinárodnou organizáciou Kiwanis, ktorej hlavným poslaním je dobrovoľníctvo a pomoc znevýhodneným, najmä deťom. Terapeutické Kiwanis bábiky im pomáhajú prekonať každodenné ťažkosti. Univerzitná nemocnica Martin o novom projekte informovala na svojom webe.

Cez farby vyjadrujú svoje pocity

Bábiky sú ušité z textilu a vyplnené mäkkým molitanom. Malí pacienti si ich môžu sami vyfarbiť, pričom využívajú farby na vyjadrenie svojich pocitov. „Bábiku si podľa svojej vôle nie len vyfarbia, ale zároveň je pre nich hračkou a spoločníkom počas pobytu na nemocničnom lôžku,“ vysvetlil Peter Haľko, prezident Kiwanis club Košice.

babika5.jpg Zdroj: unm.sk

Jedinečnou súčasťou tohto projektu je práve to, ako deti s bábikami pracujú. Často využívajú červenú farbu, ktorá podľa skúseností symbolizuje bolesť, ktorú prežívajú.

„Z našich skúseností musíme povedať, že bábiky sú často vyfarbované červenou farbou. Práve tá je symbolom bolesti, ktorú deti cítia. Sme radšej, keď používajú inú farbu, napríklad, keď už odchádzajú domov, častejšie siahnu napríklad po zelenej,“ priblížil Dušan Štefančík, predseda Kiwanis clubu Poprad.

babika1.jpg Zdroj: unm.sk

Projekt Kiwanis daroval nemocnici 40 bábik

Projekt, ktorý sa zrodil v spolupráci s medzinárodnou organizáciou Kiwanis, priniesol do nemocnice v prvej fáze 40 kusov bábik a špeciálne fixky na textil. Bábiky, vyrobené v chránenej dielni, budú postupne dopĺňané, aby si ich mohli deti v školskom klube Univerzitnej nemocnice v Martine užívať aj naďalej.

„S týmto projektom som sa zoznámila už dávnejšie a bola som nadšená z jeho výsledkov. Bábiky presne vyjadrovali pocity detí. Aj preto som sa snažila tento projekt dostať aj do našej nemocnice a som rada, že sa to nakoniec podarilo,“ povedala riaditeľka školy Mgr. Renáta Šmáliková.


Súvisiaci článok
Významné osobnosti martinskej nemocnice boli uvedené do Dvorany slávy slovenskej medicíny
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť