Utorok 17. 09. 2024 07:47:07 | Meniny má Olympia

Významné osobnosti martinskej nemocnice boli uvedené do Dvorany slávy slovenskej medicíny

Počas 14. ročníka slávnostnej ceremónie Dvorany slávy slovenskej medicíny boli ocenené tri významné osobnosti úzko späté s Univerzitnou nemocnicou Martin.

Monika Bieliková|6. august 2024|19:00:09

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/unm.sk

Súvisiaci článok
Jesseniova lekárska fakulta oslavuje 55. výročie samostatnosti: Je výsledkom veľkých snov a tvrdej práce
Čítajte viac >

Tento prestížny projekt sa snaží spopularizovať významných odborníkov z oblasti medicíny, ktorí prispeli k rozvoju medicíny, vedeckého bádania a vzdelávania na Slovensku. O udalosti informovala Univerzitná nemocnica Martin na svojom webe.

DS 7.jpg Zdroj: unm.sk

Do Dvorany slávy boli uvedení:

-Prof. MUDr. Ján Buchanec, DrSc., bývalý prednosta Kliniky detí a dorastu. Vedecky sa zameral na problematiku zavedenia nových metodík rádionuklidových vyšetrení uropoetického systému u detí a objasnil príčinu ortostatickej proteinúrie v súvislosti s poklesom perfúzie obličiek u detí. Je jedným zo zakladajúcich členov International Pediatric Nephrology Association USA a držiteľom viacerých slovenských aj zahraničných ocenení.

-Prof. MUDr. Janka Buchancová, CSc., bývalá prednostka Kliniky toxikológie a pracovného lekárstva. Významné sú jej výsledky epidemiologických sledovaní rizikových faktorov pracovného prostredia a výskytu chorôb z povolania. Je držiteľkou viacerých významných ocenení.

-Prof. MUDr. Július Mazuch, DrSc., Chirurgická klinika. Ako prvý v Československu aplikoval lokálne streptokinázu do kmeňa a. pulmonalis pri liečbe masívnej pľúcnej embólie. Má patentovaný zlepšovací návrh – kužeľovú papilo-sfinkteroskopickú sondu. Patrí medzi mimoriadne aktívnych členov Slovenskej lekárskej spoločnosti a za svoju prácu pre rozvoj medicíny mu bolo udelených množstvo významných ocenení.

d3.jpg Zdroj: unm.sk

Ceremónia aj umenie

„Súčasťou programu bola aj výstava obrazov, na ktorej predstavila svoju tvorbu profesorka Janka Buchancová. Maľbe sa venuje 20 rokov a pre jej tvorbu sú charakteristické krajinomaľby prostredia v ktorom žije," informovala univerzitná nemocnica v príspevku na sociálnej sieti.

V odbornej časti programu vystúpil profesor Július Mazuch s prednáškou na tému „História cievnej chirurgie na Slovensku“.

DS 5.jpg Zdroj: unm.sk

Projekt Dvorany slávy slovenskej medicíny sa snaží zvýšiť povedomie o prínose osobností pre spoločnosť a inšpirovať tak ďalšie generácie lekárov, vedcov a pedagógov. K oceneniam gratulujeme!


Súvisiaci článok
Obhájili prvenstvo: Martinčania najazdili na bicykli do práce takmer 131-tisíc kilometrov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť