Streda 18. 09. 2024 10:33:00 | Meniny má Eugénia

Martinské divadlo sa ponorilo do smútku. Svet opustila legendárna herečka Eliška Nosálová

Vo veku 93 rokov zomrela v stredu 14. augusta dlhoročná členka hereckého súboru Slovenského komorného divadla v Martine Eliška Nosálová.

TASR|16. august 2024|15:30:04

Zdroj: Facebook/Divadelný ústav

Súvisiaci článok
Motorkárovi sa stal osudným prejazd horským priechodom Huty. Čelná zrážka s autom bola fatálna
Čítajte viac >

Tlačovú agentúru Slovenskej republiky o tom v piatok informoval riaditeľ Slovenského komorného divadla v Martine Tibor Kubička.

Eliška Nosálová sa narodila vo štvrtok 7. mája 1931 v Kroměříži. Členkou Divadla Slovenského národného povstania v Martine sa stala v roku 1949 po skúsenostiach s účinkovaním v mládežníckom ochotníckom súbore. „Patrila do generácie divadelníkov, ktorí stáli pri zrode profesionálnej divadelnej siete na Slovensku. Postupne sa vypracovala na protagonistku hereckého súboru a za takmer šesť desaťročí vytvorila bohatú galériu postáv, ktoré patria do zlatého fondu martinského divadla," uviedol Kubička.

V počiatkoch jej hereckej kariéry Nosálová podľa neho pútala pozornosť divákov svojím mladistvým zjavom a vrúcnym prejavom, neskôr to boli úlohy, v ktorých uplatnila ženskú gracióznosť pohybu spojenú s dokonalou slovnou konverzáciou. Veľmi úspešné kreácie vytvorila aj v groteskných a veseloherných postavách v hrách slovenskej klasiky. Jej herecký životopis tvoria mnohé významné postavy svetovej dramatiky ako Manon v Manon Lescaut, Ranevská vo Višňovom sade, Paula v hre Keď sa mačky hrajú, Titania v Sne noci svätojánskej.

454473751_1309525956686784_6999865681903022186_n.jpg Zdroj: Facebook/Divadelný ústav

K výnimočným postavám patrí aj Vera v rozlúčkovej inscenácii jej ženskej hereckej generácie Najstaršie remeslo. Posledné tri inscenácie, v ktorých účinkovala, boli Pamäť, Anjeli všedného dňa a Cesta životom.

„Eliška Nosálová zanechala výraznú stopu aj tvorbou v rozhlasových a dabingových štúdiách, ako aj pred televíznymi a filmovými kamerami. Za všetky spomeňme postavu slepej manželky, matky v legendárnom filme Štefana Uhra Slnko v sieti," doplnil Kubička.

Martinské divadlo a celé dramatické umenie na Slovensku podľa neho stráca v zosnulej Eliške Nosálovej výraznú osobnosť, ktorá svojím tvorivým vkladom obohatila pokladnicu národnej kultúry. „Jej herecké majstrovstvo ostane natrvalo zapísané vo vedomí a srdciach divákov," skonštatoval.

Posledná rozlúčka so zosnulou bude v pondelok 19. augusta o 11:30 hodine v Dome smútku v Martine.


Súvisiaci článok
Kysuce za niekoľko hodín poznačila ďalšia tragická nehoda. Na ceste vyhasol život 64-ročného chodca
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť