Štvrtok 19. 09. 2024 18:02:52 | Meniny má Konštantín

Na horskom priechode Huty položili inovatívny asfalt: Odborníci budú skúmať jeho účinnosť

Horský priechod Huty medzi Liptovom a Oravou dostal nový zdrsnený asfalt na úseku dlhom 3,4 kilometrov. Projekt s hodnotou viac ako 429-tisíc eur bude monitorovaný Žilinskou univerzitou, aby sa zlepšila bezpečnosť cestnej premávky.

Monika Bieliková|14. august 2024|17:00:03

Zdroj: zilinskazupa.sk

Súvisiaci článok
Diaľničiari sa nezastavia ani v lete: Čaká ich veľkoplošná oprava diaľnice na Liptove a pod Tatrami za viac ako 6,5 milióna eur
Čítajte viac >

Na horskom priechode Huty na ceste číslo II/584 bol položený nový typ asfaltu s protišmykovými vlastnosťami. Eva Lacová, hovorkyňa Žilinského samosprávneho kraja, o tom informovala v tlačovej správe. Asfaltový povrch bol vytvorený s cieľom zvýšiť bezpečnosť na ceste, ktorá je najmä v zimných mesiacoch nebezpečná kvôli prudkým stúpaniam a zákrutám.

Úsek s novým asfaltom budú monitorovať

Správa ciest Žilinského samosprávneho kraja nadviazala spoluprácu s Katedrou cestného staviteľstva Žilinskej univerzity s cieľom monitorovať zmeny protišmykových vlastností vozovky. „Na predmetnom úseku cesty číslo II/584 bola zrealizovaná nová asfaltová vrstva z modifikovaného asfaltového betónu. Tento úsek budeme monitorovať a sledovať ako sa budú meniť protišmykové vlastnosti asfaltu, v závislosti od počasia a výkonu zimnej údržby. Získané poznatky budeme následne aplikovať na ďalšie problematické úseky,“ uviedol generálny riaditeľ Správy ciest Žilinského samosprávneho kraja Juraj Lazúr.

„Tento asfaltový betón obsahuje taký druh asfaltového spojiva a kameniva, ktorý svojimi vlastnosťami napomáha k zvýšeniu drsnosti, čím eliminuje šmykľavosť vozovky a zvyšuje bezpečnosť cestnej premávky,“ doplnila Gabriela Tisoňová, riaditeľka odboru dopravy Žilinského samosprávneho kraja.

1723620206297.jpg Zdroj: zilinskazupa.sk

Dáta informujú o bezpečnosti cesty

Merania budú vykonávané dlhodobo a ich cieľom je získanie presných údajov o protišmykových vlastnostiach vozovky. Tieto údaje následne poslúžia na výber najvhodnejšieho typu asfaltového povrchu pre rôzne klimatické podmienky a intenzitu dopravy v horských oblastiach Žilinského kraja.

Predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja, Erika Jurinová, zdôraznila dôležitosť tohto projektu pre bezpečnosť cestnej premávky. „Horský priechod Huty spája Liptov a Oravu. Je typický svojím prudkým stúpaním a zákrutami, čo je najmä v zimných mesiacoch postrachom nejedného vodiča. Spolupráca s inštitúciami ako je Žilinská univerzita je pre nás veľmi prínosná a aj v tomto prípade je pre nás dôležitým partnerom, vďaka ktorému môžeme spoločne prispieť k zvýšeniu bezpečnosti na cestách, ktorí dennodenne prechádzajú spomínaným hraničným prechodom,“ uviedla.

1723620206263.jpg Zdroj: zilinskazupa.sk

Maximálna povolená rýchlosť na priechode Huty zostáva na úrovni 60 kilometrov za hodinu, čo by spolu s novým asfaltom malo prispieť k zníženiu rizika nehôd.


Súvisiaci článok
Ekodukt pri Svrčinovci: Práce pokračujú ďalej, vodičov čakajú dopravné obmedzenia
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť