Streda 18. 09. 2024 21:48:27 | Meniny má Eugénia

Za prvý polrok riešili psychológovia občianskeho združenia IPčko vyše 82-tisíc žiadostí o pomoc

Za prvý polrok odpovedali psychológovia občianskeho združenia IPčko na 82 101 žiadostí o pomoc. Dve pätiny z nich prišli od mladých ľudí do 18 rokov.

TASR|9. august 2024|19:30:02

Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/IPčko

Súvisiaci článok
Železnice Slovenskej republiky evidujú za prvý polrok 42 pokusov o samovraždu
Čítajte viac >

Trápila ich najmä osamelosť, strach a myšlienky na samovraždu alebo sebapoškodzovanie. Združenie aktuálne stíha odpovedať len na desať percent žiadostí o pomoc. Tlačovú agentúru Slovenskej republiky o tom informovala Frederika Hazéová z OZ IPčko.

„Zaujímavé je, že za posledný rok vidíme veľký nárast v počte žiadostí o pomoc, ktoré prichádzajú od mužov. V porovnaní s prvým polrokom 2023 sa na nás obrátilo o 34,2 percenta viac mužov. Zatiaľ čo v minulosti bol pomer medzi mužmi a ženami nevyvážený, tento polrok to bolo takmer pol na pol," podotkla odborná poradkyňa IPčka Zuzana Juráneková.

Oproti prvému polroku minulého roka zaznamenali psychológovia 32,1-percentný nárast v téme fenomény internetu. Zvýšenie zaznamenali aj v prípadoch, ktoré sa týkali návykových látok (23,3 percenta) a pri téme sebapoškodzovania (8,5 percenta).

Takmer tri štvrtiny kontaktov, ktoré psychológovia zaznamenali, prišli od mladých ľudí do 30 rokov. Z celkového počtu kontaktujúcich bolo 38,5 percenta mladších ako 18 rokov.

IPčko od začiatku roka bojuje s finančnými problémami. Združenie muselo prepustiť 17 psychológov. Trom krízovým centrám hrozilo zatvorenie. „Aktuálne sa nám vďaka podpore jednotlivcov, firiem a niektorých miest podarilo dve z nich zachrániť, ale tretie je stále ohrozené, rovnako ako pomoc, ktorú poskytujeme online a na diaľku," povedal riaditeľ IPčka Marek Madro.

Štát o podporu združenia požiadala aj Únia miest Slovenska. Ako zdôvodnila, IPčko je často jedinou organizáciou, ktorá pomoc v oblasti duševného zdravia v členských mestách únie poskytuje. Únia miest Slovenska listom oficiálne oslovila štyri ministerstvá.


Súvisiaci článok
Trápi vás smútok aj v letných mesiacoch? Dôležité je zostať aktívny a mať čas pre seba
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť