Streda 18. 09. 2024 13:47:18 | Meniny má Eugénia

Žilinská samospráva chce zvyšovať povedomie verejnosti o zmene klímy. Nový projekt má hodnotu 420-tisíc eur

Mesto Žilina v tlačovej správe informovalo, že začne s prípravou aktivít na zvýšenie environmentálneho povedomia o zmierňovaní a prispôsobovaní sa zmene klímy už v septembri tohto roka. Ide o projekt v hodnote viac ako 420-tisíc eur.

Radka Kostánová|9. august 2024|10:00:01

Zdroj: zilina.sk

Súvisiaci článok
Prvá stávka, veľká výhra: Žena zo Žilinského kraja vyhrala 480-tisíc eur
Čítajte viac >

Žilinskej samospráve má pomôcť pri novom projekte aj organizácia z Brna

Zuzana Ondrášová, hovorkyňa mesta Žilina, v tlačovej správe informovala, že nový projekt, ktorý má hodnotu viac ako 420-tisíc eur, má ambíciu zlepšiť informovanosť nielen na území mesta, ale aj na území Juhomoravského kraja. Partnerom je tiež príspevková organizácia Lipka, ktorá pôsobí ako školské zariadenie pre environmentálne vzdelávanie Brno.

Hovorkyňa priblížila, že jednotlivé aktivity v novom projekte by mali byť určené pre všetky vekové kategórie. Obzvlášť dôležitý cieľ projektu je podľa dostupných informácií skvalitnenie programov v oblasti environmentálnej výchovy na školách v oboch lokalitách. Žilina chce priniesť nové metódy vzdelávania a zvýšiť tak záujem detí o prírodu a rozvoj ich zodpovedného prístupu k životnému prostrediu.

454295065_832787392327546_7542985036137104775_n.jpg Ilustračné foto. Zdroj: Facebook/Mesto Žilina

„Projekt s názvom Zvyšovanie povedomia o zmierňovaní a prispôsobovaní sa zmene klímy v mestách Žilina a Brno má za cieľ zlepšiť informovanosť širokej verejnosti o danej problematike. Téma klimatickej krízy sa skloňuje čoraz viac, avšak v tomto prípade je tiež dôležité podporiť premýšľanie nad súvislosťami environmentálnych problémov a rolou jednotlivca v ich riešení. Záujem o tému by preto mali podporiť zážitkové aktivity. Ucelená kampaň by mala propagovať myšlienku šetrnosti a udržateľnosti používaných zdrojov na individuálnej, či firemnej úrovni,“ priblížil primátor Žiliny, Peter Fiabáne.

Začiatok projektu plánujú na september

Žilinská radnica podľa slov Ondrášovej avizovala už v apríli tohto roka, že do opatrení zmierňujúcich dopady klimatickej zmeny na život obyvateľov v meste investovala viac ako 1,5 milióna eur. Začiatok realizácie nového projektu je naplánovaný na september tohto roka.

Samospráva okrem vysadenia nových stromov, zrevitalizovaných parkov či nákupu elektromobilov, zaobstarala nové zberné nádoby na biologicky rozložiteľný odpad alebo znížila energetickú náročnosť Materskej školy A. Kmeťa. V zelených riešeniach a zavádzaní ďalších klimatických opatrení chce mesto pokračovať.


Súvisiaci článok
Prípravy na novú sezónu vrcholia. Štátny komorný orchester Žilina už prezradil dátum otváracieho koncertu
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť