Štvrtok 19. 09. 2024 08:58:44 | Meniny má Konštantín

Jesenný návrat do škôl sa pomaly blíži. Rodičia, svoje deti by ste mali dôkladne pripraviť

Už o niekoľko týždňov sa rozbehne kolobeh ranných rutín v podobe vstávania do školy. Túto činnosť niektorí rodičia veľmi dobre poznajú, no zároveň by mali byť v strehu a pripraviť svoje ratolesti na toto obdobie včas. Začať môžu už teraz.

Michal Szentivanyi|9. august 2024|11:00:02

Ilustračné foto. Zdroj: TASR

Súvisiaci článok
Akadémia ozbrojených síl otvorila dvere 240 prvákom, vo svojich radoch budú mať aj 60 žien
Čítajte viac >

Svoje rady pre zahraničnú televíziu CNN poskytla lekárka z Univerzity Georgea Washingtona Leana Wen. Pripomenula, že sa blíži čas návratu do školy. Zatiaľ čo viaceré školy už s prípravami začali, niektoré rodiny sú zaneprázdnené ešte viac.

Rezerva liekov by nemala chýbať ani vo vašej domácnosti

Skúsení rodičia už dobre vedia, čo znamená návrat do triedy po niekoľkých týždňoch. Ten je sprevádzaný vystavovaním sa bacilom a iným vírusom, ktoré si dieťa navyše môže priniesť domov. Podľa lekárky Leany Wen nie je vôbec na škodu sa predzásobiť voľnopredajnými liekmi. Myslí predovšetkým tie, ktoré sú určené na respiračné ochorenia a ani pandémia ešte nepovedala posledné slovo. Nie je od veci sa vybaviť aj nejakým-tým testom na ochorenie Covid-19.

TASR František Iván.jpg Zdroj: TASR/František Iván

Dôležitá je prevencia

Netreba podceňovať ani pravidelné návštevy obvodného lekára a preventívne kontroly vašich najmladších členov rodiny. „Je to skvelá príležitosť uistiť sa, že máte absolvované všetky potrebné očkovania,“ doplnila pre televíziu CNN Wen. Jedna z najúčinnejších zbraní z hľadiska prevencie je určite umývanie rúk. Predídete tým infikovaniu sa bakteriálnou a vírusovou chorobou.

Členovia rodiny, ktorí majú oslabenú imunitu, by mali podľa Wenovej na jeseň siahnuť po rúškach či respirátoroch. Netreba tiež podceňovať pravidelné vetranie domácností. Nie sú to však len vírusy a baktérie, ktoré imunitu ohrozujú a skúšajú. Nedostatok spánku môže viesť k celej hromade problémov, vrátane častejších chorôb, celkovo nižšej pohody a oslabenej schopnosti zvládať stres,“ varovala v CNN lekárka.

TASR 2.jpg Zdroj: TASR

Nezabúdajte na výživu

Svoje tu však zohrávajú aj živiny, ktoré by mali vaše deti konzumovať v rozmanitejších a nie monotónnych jedálničkoch. „Napriek používaniu týchto a iných preventívnych opatrení je pravdepodobné, že deti počas školského roka mnohokrát ochorejú,“ skonštatovala lekárka Wen pre CNN. Z toho vyplýva, že je viac ako vhodné sa pripraviť na všetky alternatívy. Myslite aj na to, že zbytočné a náhle ochorenie dieťaťa môže tiež ovplyvniť jeho výsledky a prospech.

TASR Roman Hanc.JPG Zdroj: TASR/Roman Hanc


Súvisiaci článok
Vyšívané rukávce z Kuneradu: Podporte vydanie unikátneho kalendára s miestnymi pokladmi
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť