Štvrtok 19. 09. 2024 20:50:16 | Meniny má Konštantín

Vyšívané rukávce z Kuneradu: Podporte vydanie unikátneho kalendára s miestnymi pokladmi

Projekt Vyšívané rukávce z Kuneradu je iniciatíva dlhoročnej občianky a riaditeľky miestnej materskej školy, Beáty Dolníkovej. Jej cieľom je vydanie výnimočného nástenného kalendára s doteraz nepublikovanými fotografiami jedinečných vyšívaných rukávcov z malebnej obce Kunerad.

Juliana Krčulová|5. august 2024|08:00:03

Zdroj: startlab.sk

Súvisiaci článok
Divadelná kultúra je v Žiline na vzostupe. Za posledný rok odmenilo hercov potleskom vyše 24-tisíc divákov
Čítajte viac >

Rukávce, ktoré hovoria príbeh Kuneradu

Beáta Dolníková, dlhoročná občianka obce Kunerad a riaditeľka miestnej materskej školy, na webe portálu StartLab, ktorý prevádzkuje Nadácia Centra pre filantropiu, priblížila, že tieto originálne rukávce kedysi patrili ich starým mamám a dedia sa z pokolenia na pokolenie, pričom každá výšivka je iná, jedinečná a neopakovateľná.

Dolníková žije v Kunerade už štyridsaťpäť rokov a je na to veľmi hrdá. „Mám milujúcu rodinu, manžela a štyri úžasné deti, ktoré mi robia každý deň radosť. Nie sú však jediné, ktoré mi vedia vyčarovať úsmev na tvári, patria k nim aj deti z materskej škôlky z Kuneradu, kde pracujem, ako riaditeľka. Okrem detí, ktoré zbožňujem, snažím sa venovať všetkému čo ma očarí, osloví. Rada skúšam nové veci, prinášam vietor do plachiet. Som členkou viacerých zborov, či už ide o spev, požiarnikov, alebo matky podporovateľky mažoretiek. Milujem folklór, prírodu, čerstvý vzduch, turistiku, cestovanie, knihy, hudbu, ale je toho omnoho viac,“ uviedla na portáli StartLab.

Svojím projektom chce vyzdvihnúť obrovské kultúrne bohatstvo, ktoré pomaly, ale isto zapadá prachom. Obyvatelia Kuneradu sa podľa jej slov môžu pýšiť opäť niečím jedinečným, výnimočným a neopakovateľným – výšivkami, ktoré sa nachádzajú na rukávcoch vrchného odevu pochádzajúce z malebnej dediny Kunerad, ktoré dlho zbierali.

„Tieto výšivky vynorené z hlbokej minulosti sme zvečnili na fotografiách kalendára, ktorý môžete získať za podporu našej kampane. Na fotografiách sa prelínajú rôzne generácie hrdých rodákov z Kuneradu vyobrazených v odeve s výšivkami, zachytených pri príležitostiach, ktoré v minulosti patrili k bežnej rutine,“ opísala Dolníková.

Cieľom projektu s názvom Vyšívané rukávce z Kuneradu je, aby túto krásu videli aj budúce generácie. „Za všetkým stoja deti, ktorým naše zvyklosti a tradície unikajú. Chcem im to ukázať a neokradnúť ich o bohatstvo, ktoré nám tu zanechali naši predkovia, ich predkovia,“ vysvetlila iniciátorka projektu.

Podporiť projekt môžete aj prostredníctvom TOHTO ODKAZU.


Súvisiaci článok
Zadarmo a plný zábavy: Festival Rodina s úsmevom prichádza na letisko Žilina!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť