Streda 18. 09. 2024 07:57:17 | Meniny má Eugénia

Divadelná kultúra je v Žiline na vzostupe. Za posledný rok odmenilo hercov potleskom vyše 24-tisíc divákov

Mestské divadlo Žilina si môže zapísať ďalší veľavýznamný úspech. Brány kultúrneho stánku totiž za posledný rok prekročilo viac ako 24-tisíc divákov.

Michal Szentivanyi|2. august 2024|08:00:00

Zdroj: zilina.sp21.sk

Súvisiaci článok
Adam Herich z Mestského divadla Žilina prezradil, ako trávi leto a čo chystá na novú sezónu
Čítajte viac >

O tomto úspechu informovala tlačovou správou hovorkyňa mesta Žilina Zuzana Ondrášová. „Mestské divadlo Žilina privítalo v roku 2023 viac ako 24-tisíc divákov vo svojich priestoroch. Uviedlo tiež štyri premiérové inscenácie a návštevníci si celkovo mohli vybrať zo 182 predstavení a iných podujatí. V porovnaní s rokom 2022 zaznamenalo nárast nielen v počte divákov, ale aj v odohraných vlastných divadelných predstaveniach," poskytla Ondrášová stručný sumár.

DIVADLO 9.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Viac ako 56-tisíc návštevníkov všetkých kultúrnych stánkov svedčí o návrate predcovidového trendu

Spoločne s Rosenfeldovým palácom, Folklórnym súborom Rozsutec a Dychovou hudbou Fatranka, ktoré tiež patria pod Mestské divadlo Žilina, bol v roku 2023 celkový počet divákov a návštevníkov na domácej scéne, festivaloch, zájazdoch a vo výstavných priestoroch 56 284. Čísla návštevnosti sú tak porovnateľné s obdobím pred pandémiou Covid-19.

O záujme Žilinčanov o kultúru prehovoril aj primátor mesta Peter Fiabáne. „Divadlo a kultúrne inštitúcie vo všeobecnosti majú za sebou niekoľko neľahkých sezón. Minuloročné vyhodnotenie činnosti Mestského divadla Žilina je však dôkazom, že divadelné, umelecké a hudobné predstavenia sú atraktívnou súčasťou kultúrneho vyžitia obyvateľov mesta. Je to pozitívna správa nielen pre divadlo, ale aj pre Žilinu, ktorá má záujem o kultúru, umenie a aktívne ich vyhľadáva,“ zhodnotil tieto výsledky primátor Fiabáne.

K tomuto výsledku mal čo povedať aj riaditeľ Mestského divadla Žilina Michal Vidan. „Divákom sme predstavili premiérové inscenácie s názvami Táto izba sa nedá zjesť a Rozhovor s členkou kultu. Obe sú dramatizáciou textov od súčasných slovenských autoriek. Divadlo uviedlo aj autorskú hru od Zuzany Palenčíkovej s názvom Dušan Makovický sa obesil vo svojom rodnom dome. Koncom roka sme stihli štvrtú premiéru predstavenie Lilith. Za veľký prínos činnosti divadla nielen pre umeleckú obec, ale i širokú verejnosť, považujem diskusie so študentmi po predstavení na rôzne dôležité témy, ktoré spoločnosť prehliada. Začali sme s nimi ešte v roku 2022 a organizujeme ich v spolupráci s odborníkmi v danej problematike,“ priblížil riaditeľ divadla Vidan.

DIVADLO 7.jpg Zdroj: zilina.sp21.sk

Mimo regiónu sa Mestské divadlo Žilina odprezentovalo v brnianskom HaDivadle s inscenáciou Niekto príde, či s hrou Táto izba sa nedá zjesť na zájazde v Trenčíne. Zúčastnilo sa tiež festivalu mladých tvorcov v Prahe, kde účastníkom predviedlo inscenáciu Kreutzerova sonáta / Čia vina? od trojice autorov Daniely Brezániovej, Pavla Viechu a Mateja Feldbauera.

Divadlo nezaostáva ani u žiakov a študentov škôl

Mestské divadlo Žilina celkovo odohralo aj trinásť predstavení pre školy. Okrem klasiky v podobe inscenácie Anna Karenina, si pre deti a mládež pripravili predstavenie Naše fotky. Príbeh štyroch spolužiakov vyrovnávajúcich sa v dospelosti s dôsledkami sexuálneho zneužívania pokračoval diskusiou s tvorcami a psychologičkou, odborníčkou v téme zneužívania maloletých Ivetou Tarabovou z neziskovej organizácie Náruč. Žiaci si tiež pozreli hry A je tu zas, Táto izba sa nedá zjesť, Kreutzerova sonáta / Čia vina? a Hej! Slováci. Dopoludňajších predstavení pre školy sa zúčastnilo 2 600 diváčok a divákov.


Súvisiaci článok
Michael Vrzala z Mestského divadla Žilina prezradil zaujímavé detaily z inscenácie Neznášam ťa!
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť