Štvrtok 19. 09. 2024 09:06:24 | Meniny má Konštantín

Jánošíkove dni sú tu. Na folklórnom festivale vystúpi takmer 1 600 účinkujúcich

Pásmom Túry do pastierskej kultúry v priestoroch Regionálneho informačného centra Terchovec začína v stredu 31. júla podvečer 62. ročník medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej.

TASR|31. júl 2024|13:30:06

Zdroj: TASR/Pavol Ďurčo

Súvisiaci článok
Kultúrne podujatia tento týždeň: Čakajú vás Jánošíkove dni aj súťaž o najlepší guláš
Čítajte viac >

Ako informoval šéfdramaturg festivalu Peter Cabadaj, do nedele 4. augusta sa na desiatich pódiách predstaví takmer 1 600 účinkujúcich zo Slovenska, Česka a Poľska. Kľúčovým slovom tohtoročného festivalu je termín Korene odkazujúci na počiatky formovania domácej ľudovej kultúry a umenia.

„Slávnostné otvorenie podujatia sa uskutoční vo štvrtok 1. augusta v rodnej osade Juraja Jánošíka. Popri hudbe, speve, recitácii a premietaní nebude u Jánošov chýbať ani draženie repliky Jánošíkovej pištole, ktorú majstrovsky zhotovil umelecký kováč Boris Schubert," uviedol Cabadaj.

4-8ccc36844f022a370fe1cc3471b291072a686d3a.jpg Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Jednotlivým festivalovým dňom budú dominovať folklórne programy, ktoré doplnia výstavy, prezentácie ľudových remesiel, muzikantské dielne, škola tanca, koncerty world music a iné sprievodné akcie. V programe figuruje aj sprístupnenie interaktívneho turisticko-náučného Chodníka terchovskej muziky na siedmich miestach, ktoré sú významne späté s jedinečným fenoménom začleneným v zozname UNESCO.

„Neodmysliteľnou zložkou Jánošíkových dní je v posledný festivalový deň divácky atraktívny konský vozový sprievod s hrdými krojovanými furmanmi a hrajúcimi muzikantmi vo vozoch. V uplynulých dvoch rokoch sa toto erbové podujatie v dôsledku krajne nepriaznivého počasia nekonalo," doplnil Cabadaj.

TASR Erika Ďurčová.jpg Zdroj: TASR/Erika Ďurčová

Hlavným organizátorom Jánošíkových dní je obec Terchová v spolupráci so Žilinským samosprávnym krajom a ďalšími partnermi. Z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia.


Súvisiaci článok
Nechajte auto doma a odvezte sa na Jánošíkove dni retro autobusom. Pozrite si prehľad spojov
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť