Utorok 17. 09. 2024 15:55:58 | Meniny má Olympia

Pri voľnopredajných liekoch treba byť opatrný. Stačí málo a hrozí predávkovanie, následky bývajú vážne

Na opatrnosť treba dbať aj pri voľnopredajných liekoch. Nadmerné a nekontrolované užívanie niektorých z nich môže viesť k predávkovaniu.

TASR|1. august 2024|11:05:28

Ilustračné foto. Zdroj: Koláž Žilina SP21/freepik.com

Súvisiaci článok
Chcete mať viac energie a to úplne zadarmo? Prečítajte si jednoduchý tip odborníkov
Čítajte viac >

Štátny ústav pre kontrolu liečiv na to upozornil na sociálnej sieti. „Medzi najčastejšie voľnopredajné lieky patria tie s obsahom paracetamolu alebo ibuprofénu. Pacienti majú veľký výber, avšak len málo z nich si uvedomuje možné hroziace riziká. Pri oboch účinných látkach treba byť opatrný," uviedol ústav.

Podotkol, že paracetamol sa nachádza v množstve voľnopredajných liekov s rôznymi názvami a pri ich užití v krátkom časovom odstupe môže dôjsť k neúmyselnej otrave. Zdôraznil, že ide o vážny stav. „Pri neliečenej otrave dochádza k zlyhávaniu obličiek, pečene a poruchám vedomia, čo môže viesť až k úmrtiu pacienta," ozrejmil.

2149247995.jpg Ilustračné foto. Zdroj: freepik.com

Medzi príznaky otravy patria nevoľnosť, nechutenstvo, vracanie, potenie, ospanlivosť či apatia. „Môže mať aj bezpríznakovú fázu, keď dochádza k prechodnému zlepšeniu stavu pacienta, čo môže negatívne ovplyvniť diagnostiku. Príznaky sa však zvyčajne po dvoch dňoch vrátia vo vyššej intenzite," upozornil Štátny ústav pre kontrolu liečiv.

Otrava sa lieči v nemocnici na jednotke intenzívnej starostlivosti alebo na anestéziologicko-resuscitačnom oddelení. V prípade ibuprofénu dochádza k predávkovaniu, keď pacienti užijú príliš veľa tabliet naraz alebo ak telo liek nemetabolizuje a nevylučuje správne. Predávkovanie spôsobí poškodenie častí tráviaceho systému, najmä žalúdku alebo čriev.


Súvisiaci článok
Ako sa vyhnúť nočnému bdeniu? Pozrite si tipy na lepší spánok počas leta
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť