Streda 18. 09. 2024 21:15:45 | Meniny má Eugénia

Rekonštrukcia brala pod Strečnom zredukuje turizmus. Plte zrejme fungovať nebudú, hrad zrušil podujatia

Pod hradom Strečno sa bude opravovať bralo, čo môže mať negatívny dopad na turizmus. TV Markíza vo svojej reportáži priblížila, že obmedzenia sa dotknú pltníkov, kompy a hradu.

Radka Kostánová|31. júl 2024|12:00:32

Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sp21.sk a TASR/Erika Ďurčová

Súvisiaci článok
Milovníci kultúry a hradnej atmosféry sa nepotešia. Považské múzeum mení program na hrade Strečno
Čítajte viac >

Oprava pod Strečnom obmedzí turizmus

Skalný masív pod Strečnom je dlhodobý problém, ktorý obmedzuje vodičov. Jeho oprava je dobré znamenie, no na druhej strane to výrazne ovplyvní turizmus. Problematike sa venovala TV Markíza vo svojej reportáži.

Poskytovatelia služieb a atrakcií pre turistov tvrdia, že sa cítia byť dotknutí. V regióne zohrávajú dôležitú rolu, no na rokovanie krízového štábu ich nikto nepozval.

„Mrzí nás to už z toho dôvodu, že sme dotknutá organizácia, podnikáme tu vyše 20 rokov, myslím si, že robíme dobrú reklamu celému Slovensku,“ uviedol pre TV Markíza Alfonz Klocáň z pltníckej a raftingovej spoločnosti.

STRECNO_23177cf0f3.jpg Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sp21.sk

Opatrenia sa dotknú aj hradu

Oprava cesty pod Strečnom sa dotkne aj konkrétneho hradu a jeho prevádzkovateľov. V našom minulom článku sme vás informovali, že niektoré podujatia museli zástupcovia hradu zrušiť.

Z programu boli zrušené Hradné hry Žofie Bosniakovej, ktoré boli plánované na nedeľu 11. augusta, a Cestovanie v čase, ktoré sa malo konať v nedeľu 22. septembra 2024.

Počas uzávery sa bude dať dostať na hrad len od Žiliny alebo od Nezbudskej Lúčky kompou. Tá však čaká výpadky. „Máme vrchol sezóny a tá sezóna je veľmi krátka. Takže vo vrchole sezóny sa nám to nie veľmi hodí,“ povedal pre TV Markíza prevádzkovateľ kompy, Bohuš Čurjak.

DSC_0113_d13a9f7c22.jpg Ilustračné foto. Zdroj: zilina.sp21.sk

Pltníci nebudú fungovať

Bohužiaľ, pltníkom nikto výnimku nedá. Hrad ani kompa prevádzku neprerušia, ale podľa informácií z TV Markíza pltníci fungovať nebudú. Je to aj z toho dôvodu, že výlet plťou sa začína práve na spomínanej ceste, ktorú čakajú opravy.

Podľa Petry Poláčikovej, hovorkyne Ministerstva dopravy Slovenskej republiky, im neudelia výnimku, pretože by to predlžovalo trvanie prác a nebolo by to možné ani z hľadiska vlastnej bezpečnosti ľudí.


Súvisiaci článok
Sanáciu v Strečnianskej úžine plánujú urýchliť. Ťažký materiál budú prenášať vrtuľníky
Čítajte viac >

Zdieľať článok

Ďakujeme, že nás čítate. V prípade, že ste našli v článku chybu, napíšte nám na redakcia@sp21.sk

Lock-icon

Pre pridávanie komentárov do diskusie sa musíteprihlásiť